GAZPROM: CENE GASA U EVROPI MOGU DO ZIME PORASTI ZA JOŠ 60 POSTO

ML

Ukoliko sadašnja tendencija potraje, cene će u zimu, prema konzervativnim prognozama, prekoračiti 4.000 dolara za 1.000 kubika, saopštio je Gazprom
(ilustracija, Postrojenje Gasproma za pumpanje ruskog gasa u Evropu)

Ruska državna gasna kompanija Gazprom upozorila je, kako javlja danas Rojters,  da se cene gasa za Evropu do zime mogu povećati za još 60 posto tj na više od četiri hiljade dolara za 1.000 metra kubnih. Izvoz i produkcija samog Gazproma, međutim, padaju usled sankcija Zapada prema Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Rusija je, inače, glavni isporučilac gasa Evropi. Isporuke su ove godine još slabije zbog toga što je izbio spor oko turbina koje su sastavni deo gasovoda Severni tok (novi deo gasovoda zbog rata nije ni bio pušten u redovni rad). Zbog svega toga cene gasa su naglo porasle.

"Cene gasa za odmah su u Evropi dostigle 2.500 dolara za 1.000 metara kubnih. Ukoliko ovakva tendencija potraje cene će u zimu, prema konzervativnim prognozama, prekoračiti 4.000 dolara za 1.000 kubika", saopštio je Gazprom.

Veletrgovinska cena gasa u virtuelnom trgovinskom čvorištu TTF u Holandiji je u proleće dostigla 350 evra za megavat-sat. Već isti dan je pala ispod 200 evra a sada iznosi oko 220 evra za megavat sat. To je, inače, mnogo više nego što su iznosile pre godinu dana - nešto manje od 30 evra za megavatčas.

Kijev je u još u proleće, ubrzo posle izbijanja ratnog konflikta, zatvorio jedan od starih gasovoda za Evropu. Gazprom je pak snizio i isporuke preko Severnog toka 1, postupno, na svega 20 posto kapaciteta usled sporova oko turbina i drugih važnih postrojenja gasovoda.    


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...