Gasprom povećao isporuke gasa Mađarskoj

M.L.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je prošlog meseca bio u poseti Moskvi, kada je pripremljen teren za dogovor na osnovu kojeg je Gasprom povećao isporuke gasa Mađarskoj
(ilustracija, Mađarska vlada još ranije je odlučila da kupi dodatnih 700 miliona metara kubnih gasa, kako bi se osigurale dovoljne količine)

Ruska gasna kompanija Gasprom povećala je isporuke gasa Mađarskoj iznad obima predviđenog u međusobnom dugoročnom ugovoru. Povećane količine počele su da se isporučuju još u petak ujutro, saopštila je mađarska novinske agencija MTI, pozivajući se na nacionalno ministarstvo spoljnih poslova i izvoza. 

Sekretar ovog ministarstva napomenuo je da je vlada još ranije odlučila da kupi dodatnih 700 miliona metara kubnih gasa, kako bi se osigurale dovoljne količine.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto (Szijjártó) je prošlog meseca bio u poseti Moskvi, tokom koje je pripremljen teren za dogovor na osnovu kojeg je Gasprom povećao isporuke gasa Mađarskoj. U početnoj fazi, tj do kraja avgusta, Gasprom je povećao dnevne isporuke na 2,6 miliona metra kubnih dnevno preko gasovoda Turski tok. Sada se pregovara o povećanju isporuka u septembru.

Povećanje isporuka ruskog plina Mađarskoj usledile su upravo u vreme kada su isporuke ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok 1 pale - čak na 20 posto.

Mađarski premijer Viktor Orban je, inače, osudio rusku invaziju na Ukrajinu ali nije zauzeo tako izričit i oštar stav kao većina drugih zemalja EU. Glasao je, sa partnerima u EU, za sankcije prema Rusiji. Nedeljama je potom blokirao donošenje zabrane uvoza u Uniju ruske nafte pre nego što je uspeo da dobije izuzetak za Mađarsku u tome.

Orban je nedavno izjavio da strategija Zapada podrškom Ukrajini u ratu ne funkcioniše i da bi se zato trebalo koncentrisati na pregovore o miru, nikako na pobedu u ratu. Vlada u Budimpešti, prema izjavi Orbana, neće podržati evropske sankcije koje se tiču uvoza ruskog gasa jer neće da naškodi ekonomiji zemlje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...