Enormni profiti energetskih kompanija na ratu u Ukrajini - dva puta veći nego lane

ML

Potrošači i deo političara optužuje ove kompanija da koriste sadašnju situaciju nedovoljnih isporuka nafte i gasa i inkasiraju vanredne profite
(ilustracija, Policajci pokušavaju da uklone Etjena Stota, bivšeg olimpijca koji je sa aktivistima pobune zauzeo Šelov tanker za naftu tokom protesta, izvor Euronews.com)

Verovatno niko na svetu ne zarađuje na ratu u Ukrajini kao kompanije koje eksploatišu i prerađuju naftu i gas. Nedavno objavljivanje kvartalnih profita petrohemijskih goganta u SAD i Evropi izazvalo je ogromnu pažnju u javnosti. Kako piše Rojters, u javnosti su se tim povodom pojavila izrazito negativna raspoloženja prema ovim kompanijama i zahtevi da se uvedu specijalni porezi ovih enormnih profita.

Radi se pre svega, o kvartetu velikih kompanija - EksonMobajl (ExxonMobil), Ševron (Chevron), Šel (Shell) i Total Enerdžiz (TotalEnergies) koje dominiraju svetskim tržištem nafte i gasa. One su u drugom kvartalu ove godine inkasirale profit od skoro 51 milijarda dolara. To je skoro dva puta više nego u istom lanjskom periodu. 

Potrošači i deo političara optužuje ove kompanija da koriste sadašnju situaciju nedovoljnih isporuka nafte i gasa i inkasiraju vanredne profite. No, ti profiti bi mogli u nekim zemljama da podležu specijalnim porezima. Na primer, u V.Britaniji se to već desilo - uveden je vanredni porez od 25 posto na vanrednu dobit. Evo nekoliko konkretnih primera...

ssel-logo- 

ŠEL

Ova britanska energetska kompanija, koja eksploatiše, prerađuje i distribuira naftu i gas, u drugom kvartalu je u odnosu na isti period lane udvostručila dobit na rekordnih u istoriji 11,47 milijardi dolara. Prethodni rekord, manji od ovoga za oko 2,3 milijarde dolara, dostignut je samo tri meseca pre toga. Visoke dobiti ova firma ima da zahvali visokim cenama nafte kao i maržama rafinerija i trgovini s gasom, čija cena u Evropi obara rekorde.

bp-logo-s 

BP

Ovaj, takodje, britanski naftno-gasni kolos - Britiš (British) petroleum  je u drugom kvartalu inkasirao masni profit od 8, 45 milijardedolara, što je najviše u poslednjih 14 godina i drugi rezultat u istoriji kompanije. U odnosu na isti period lane dobit je veća za 5,5 milijardi dolara.

 Total-logo-s

TOTALENERDŽIZ

Odlično je išlo i ovoj francuskoj kompaniji koja je u drugom kvaratlu inkasirala dobit od 9,1 milijarde dolara. U poredjenju sa istim periodom lane čak tri puta više.

 ekson-mobajl-logo-

EKSON MOBAJL

Ekson mobajl je ove godine zaradila više para nego Gospod Bog", izjavio je ovim povodom američki predsednik Doe Bajden (Joe Biden) koji je u svom govoru u Los Annđelosu oštro kritikovao apetite naftno-gasnih kompanija. Ova firma, koja je u najvećoj privredi sveta vodeći proizvodjač nafte i plina, u drugom kvartalu je imala dobit od 17,9 milijardi dolara - skoro četiri puta više nego lane u istom periodu. A sve to zahvaljujući povećanoj tražnji nafte i gasa...

chevron-logo-s

ŠEVRON Drugi američki gigant je u odnosu na isto razdoblje 2021. više nego utrostručio profit tj na 11,9 milijarde dolara.

 mol-logo-s

MOL Rojters je ovom spisku vodećih svetskih naftno-gasnih giganata dodao i rezultate, u svetskim dimenzijama srednje po veličini mađarske naftne i gasne kompanije MOL, koja posluje, takođe, i u Češkoj i Slovačkoj. Ona je u drugom kvartalu povećala profit za "relativno skromnih" 40 posto.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...