NIGERIJA SVE VAŽNIJI NOVI IZVOR GASA ZA POTROŠAČE?

ML

Proizvodnju nigerijske nafte i gasa osetno narušavaju krađe, kao i kvarenje i uništavanje cevi
(Nigerija, Alžir i Republika Niger u junu su reaktivirale projekat Transsaharskog gasovoda (TNGP) vrednog 13 milijardi dolara, jer pritisak potražnje nastavlja da raste iz unutrašnjosti kontinenta i Evrope)

Evropska unija nastoji da dobije dodatne količine gasa iz Nigerije, izjavio je, kako prenosi Rojters, Metju Baldvin (Matthew Baldwin) zamenik generalnog direktora energetskog odbora Evropske komisije koja pokušava da se Unija, koliko god je moguće, oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

EU trenutno iz ove afričke zemlje pokriva 14 posto svojih potreba za tečnim zemnim gasom (LNG) ali taj udeo bi se mogao, prema Baldvinu, više nego udvostručiti. U Nigeriji se poboljšava bezbednosna situacija u delti reke Niger, a od avgusta se planira obnavljanje funkcionisanja gasnih cevi koje bi mogle osetno povećati izvoz gasa u Evropu.

gasovod-Trans-Saharan.

Gasovod, koji je planiran da ide od Varrija u Nigeriji do Hassi R'Mela u Alžiru, preko Nigera, trebalo bi da omogući direktnu vezu između Nigerije i alžirskih gasnih polja sa evropskim tržištima, biće dug 4.128 kilometara i procenjuje se da će koštati oko 13 milijardi dolara

Proizvodnju nigerijske nafte i gasa osetno narušavaju krađe, kao i kvarenje i uništavanje cevi. Terminal proizvođača Nigeria LNG na ostrvcu Boni Ajlend (Bonny Island) zbog toga funkcioniše sa samo 60 posto kapaciteta.

"Ako bi se taj procenat povećao na 80, to bi se moglo iskoristiti za osetno povećanje izvoza u Evropu", tvrdi Baldvin. Nigerijski partneri, po njegovim rečima, izrazili su uverenost da se u ovoj stvari može postići osetni napredak i predložili da se krajem avgusta održe novi pregovori o isporukama EU za povećanje isporuka gasa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...