MMF: U slučaju ruskog embarga na gas preti recesija u Istočnoj Evropi

M.L.

Češka, Slovačka i Mađarska, su od ruskog gasa zavisne više od 50 posto
(ilustracija, MMF predviđa da, ako druge zemlje ne podele tečni gas (LNG) sa zemljama istočne Evrope, a cene ne budu veštački držane dole, tada će svako zaustavljanje isporuke gasa u Evropu izazvati u Češkoj, Mađarskoj, SLovačkoj, kao i Italiji, ekonomski pad)

Međunarodni monetarni fond upozorio je juče, kako prenosi Fajnešnel tajms (FT - Financial Times), na ozbiljnu recesiju u istočnoj Evropi koja preti ukoliko Rusija uvede embargo na gas, a druge zemlje im ne pomognu sa svojim rezervama. Ovime bi bila ugrožena i Italija. 

MMF predviđa da, ako druge zemlje ne podele tečni gas (LNG) sa zemljama istočne Evrope, a cene ne budu veštački držane dole, tada će svako zaustavljanje isporuke gasa u Evropu izazvati u Češkoj, Mađarskoj, SLovačkoj, kao i Italiji, ekonomski pad od najmanje pet posto.

Ruska gasna kompanija Gazprom je već saopštila nemačkim firmama Uniper i RWE da zbog više sile neće moći da ispuni svoje obaveze u isporuci gasa. Kroz Nemačku, inače, prolazi deo ruskog gasa i do Češke. Osam zemalja EU, među kojima su i Češka, Slovačka i Mađarska, su od ruskog gasa zavisne više od 50 posto.

MMF ukazuje, takođe, da iz Rusije dolazi 42 posto gasa koji se uvozi u Evropu. Čak osam zemalja EU su od ruskog gasa zavisne više od 50 posto. Italija je, takođe, dosta zavisna od ruskog gasa jer ga koristi za proizvodnju električne energije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...