Globalna energetska kriza se može i pogoršati

ML

Krizu bi mogao ubrzati i prelazak na čistiju energiju, a dotle će Evropa i drugi, pre svih razvijeniji regioni sveta, biti suočeni s problemima u snabdevanju s naftom i gasom
(ilustracija, "Svet nikad nije bio suočen sa takvom energetskom krizom, sa gledišta dubine i složenosti. Ali, možda nas čekaju još gori dani", kaže izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju)

Globalna energetska kriza, praćena naglim porastom cena električne energije i goriva, može se i pogoršati. To je na Energetskom forumu u Sidneju, kako javlja Blumberg (Bloomberg), upozorio izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol. Krizu bi, prema njemu, mogao ubrzati i prelazak na čistiju energiju, a dotle će Evropa i drugi, pre svih razvijeniji regioni sveta, biti suočeni s problemima u snabdevanju s naftom i gasom.  

"Svet nikad nije bio suočen sa takvom energetskom krizom, sa gledišta dubine i složenosti. Ali, možda nas čekaju još gori dani", dodao je on.

IEA je međuvladina oganizacija, nastala 1974. u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Njenom nastanku doprinela je tadašnja naftna kriza, a njena glavna uloga jeste savetovanje članskih zemalja OECD u energetskoj problematici.

"Naredna zima u Evropi biće veoma teška u energetskom pogledu. A teške posledice u tom pogledu biće i po svetsku ekonomiju", upozorio je Birol. Evropa je, kako je dodao, naročito suočena s padom isporuka zemnog gasa iz Rusije zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Američka ministarka energetike Dženifer (Jennifer) Granholm je na ovom skupu ukazala da će posledice rata u Ukrajini pojačati potrebu da se snizi zavisnost od fosilnih goriva.

"Globalni prelazak na čistu energiju mogao bi biti najznačajniji mirovni doprinos ove ratne krize". Dodala je da zavisnost od jednog partnera ne treba zameniti zavisnošću od drugog i u tom kontekstu ukazala na Kinu koja ima veoma jaku poziciju u oblasti solarne energije a prednjači u proizvodnji vetroturbina.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...