Mediji o energetskoj krizi: Gašenje Severnog toka 1 izaziva strah od zime bez ruskog gasa

Priredila N.J.

„Nemačka prolazi kroz najozbiljniju energetsku krizu u svojoj istoriji“, zaključuje nemački list koji je na svom sajtu postavio naslov: „Nemački prosperitet zavisi od ovog gasovoda“
(ilustracija, završetak gasovoda Severni tok u Lubminu, Nemačka)

Gasprom je u ponedeljak započeo godišnje radove na održavanju gasovoda Baltičko more. Šta ako Rusija iskoristi priliku da trajno preseče slavinu Evropi? Nemačka bi tada bila najizloženija, zaključuje nemački Die Zeit, a prenosi Kurie Enternasional.

O operaciji „otprilike uzbudljivoj kao i tehnička kontrola automobila“ u Nemačkoj se govori kao o velikom događaju. Zaustavljanje isporuke gasa iz gasovoda Severni tok 1 u Baltičkom moru, koji se inače svake godine zaustavlja u julu zbog provere sistema, „označava početak kraja isporuka ruskog gasa“, objavljuje Die Zeit.

Nord-Stream-1-2.lubmin-s

Trase oba gasovoda iz Rusije do Nemačke - Severni tok 1 i 2: prvi je upravo zaustavljen zbog redovnog remonta a drugi nikada nije ni pušten

Najava „najozbiljnije energetske krize“

„Nemačka prolazi kroz najozbiljniju energetsku krizu u svojoj istoriji“ od kada je Rusija napala Ukrajinu - zaključuje nemački list koji je na svom sajtu postavio naslov: „Nemački prosperitet zavisi od ovog gasovoda“.

Savezna nemačka vlada je „već nedeljama“ zabrinuta zbog ovog datuma početka, a još više zbog „završetka održavanja“, oko 21. ili 22. jula.

Ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) poslednjih dana „ponavlja“ da je scenario po kojem bi Rusija mogla da zatvori slavinu - „zamisliv“. Posledice takvog scenarija bile bi zapravo „dramatične: cena gasa bi mogla da eksplodira“.

Die Zeit  smatra da je „moguće da će vlada morati da aktivira ´nivo tri´ plana za vanredne situacije sa gasom“, što znači da će intervenisati u distribuciji gasa.

sev-tok-1-postrojenje-Lubmin

Lubmin, krajnja tačka gasovoda između Rusije i Nemačke kroz Baltičko more

Kanadska „turbina spasa“?

Skladištene količine mogle bi da budu dovoljne samo "za mesec-dva", upozorava šef Federalne agencije za mreže. Zaista ćemo morati da se brinemo, kaže on, ako se isporuke ne nastave do 25. jula. Jer „Vladimir Putin je već jasno pokazao da je odlučan da koristi gas kao oružje u svom obračunu sa Zapadom - i da voljno koristi tehničke razloge da objasni probleme sa isporukom“.

Do sredine juna, Gasprom, ruski operater gasovoda, smanjio je protok za 60 odsto, „navodno zato što je nedostajala turbina koja se popravlja u Kanadi“.

Ovog vikenda, „Kanada se obavezala da će isporučiti turbinu Nemačkoj uprkos sankcijama“. Ova operacija bi mogla da spreči Rusiju da iskoristi ovaj „izgovor“ za zatvaranje slavine, objasnio je ministar Robert Habek.

U međuvremenu, cena gasa je dodatno porasla na tržištima i „trebalo bi da nastavi“ da to čini, „posebno tokom ove faze održavanja“.

putingas-cevi-

Vladimir Putin u poseti Čeljabinskoj fabrici za valjanje cevi 2016. godine, izvor, Sputnjik/Fokus.de

Možda će zarada prevagnuti?

„Niko ne može da kaže da li će Nemačka zaista napuniti rezervoare početkom novembra do 90 odsto“, što bi joj omogućilo da bez problema prezimi. Ono što je, međutim, izvesno to je da su dobavljači već primorani da traže zamenu na zasićenim tržištima, po stratosferskim cenama.

Najveći uvoznik gasa u Nemačkoj, Uniper, je tako „na ivici bankrota“. U petak, 8. jula, zvanično je zatražio pomoć države.

„Kako su cene naglo porasle, Rusija nastavlja da pravi dobre poslove sa gasom“, primećuje Die Zeit.

Naravno, Putin bi se „lišio ovog lakog novca kada bi potpuno prekinuo isporuku“, a ruska privreda bi mogla da trpi.

„Ovo sugeriše da će za deset dana ponovo bar nešto gasa proći kroz vodove“, zaključuje Die Zeit.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...