Mediji o energetskoj krizi: Gas sa Bliskog istoka - polovično rešenje za EU

Priredila N.J.

Prema ugovoru, prirodni gas će tranzitirati sa izraelskih priobalnih polja u Egipat putem gasovoda, a zatim će, pre nego što bude transportovan u luke EU, biti preveden u tečno stanje
(ilustracija, Egipat, Izrael i Evropska unija (EU) potpisali su u sredu 15. juna 2022. u Kairu memorandum o razumijevanju o izvozu izraelskog gasa u Evropu)

Trojni sporazum potpisan sa Izraelom i Egiptom 15. juna samo delimično smanjuje zavisnost od ruskih isporuka. Pored toga, ekonomske i političke tenzije koje vladaju u regionu rizikuju da ometu ostvarivanje sporazuma – piše mađarski ekonomski nedeljnik HVG (Heti Vilaggazdasag), a prenosi francuski Kurie Enternasional.

Ursula fon der Lajen je 15. juna opisala kao „istorijski“ protokol o snabdevanju gasom između Evropske unije (EU), Izraela i Egipta koji omogućava Evropi da se smanji i okonča zavisnost od isporuka ruskog gasa i energenata.

Entuzijazam Unije osetio se tokom ceremonije sklapanja sporazuma u hotelu sa pet zvezdica u Kairu, jer ovaj sporazum znači da će Evropa moći da dobija gas iz istočnog basena Mediterana.

Prema ugovoru, prirodni gas će tranzitirati sa izraelskih priobalnih polja u Egipat putem gasovoda, a zatim će, pre nego što bude transportovan u luke EU, biti preveden u tečno stanje.

Štaviše, ova tripartitna saradnja je ratifikovana dan nakon što je ruski Gasprom smanjio isporuke gasa kroz gasovod Severni tok 1.

Istovremeno, EU podstiče evropske kompanije da doprinesu izraelskim i egipatskim istraživačkim projektima vezanim za vađenje prirodnog gasa.

Brisel želi da proširi sporazum i na obnovljive izvore energije, zahvaljujući kojima bi Egipat proizvodio “zeleni vodonik“. Čisto gorivo bi u EU stizalo preko podmorskog cevovoda koji još nije izgrađen, ali koji bi transportovao gas u Evropu.

Stručnjaci za energetsku politiku EU i zelenu tranziciju, međutim, i dalje su oprezni prema izjavi Ursule fon der Lajen da Kairski memorandum o razumevanju predstavlja deo politike čiji je cilj „ukidanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva“.

Prema najoptimističnijim scenarijima, mediteranski izvori snabdevanja bi samo umereno pomogli u postizanju ovog cilja.

Izrael iz svoja tri podvodna ležišta izvlači 12 milijardi kubnih metara godišnje. Egipat je izvezao 8,9 milijardi kubnih metara tečnog gasa prošle godine i 4,7 milijardi između januara i maja 2022, od čega je 60 odsto otišlo u Aziju.

EU je, međutim, 2021. godine od Rusije kupila 155 milijardi kubnih metara gasa, odnosno 40 do 45 odsto njene ukupne potrošnje.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...