Svetski mediji o energetskoj krizi: Rusija preuzima kontrolu nad gasno-naftnim postrojenjem Sahalin 2

Priredila N.J.

Očuvanje vlasništva - uz ruske uslove. Uredbom je predviđeno da Gasprom zadrži svoj udeo, ali da "ostali akcionari moraju da pitaju rusku vladu" da li žele da zadrže svoje akcije u novoj kompaniji
(ilustracija, postrojenje Sahalin 2 gde je promenjen operater, osnivanjem nove firme koja preuzima poslove i deonice dosadašnjeg operatera Sahalin energy)

Vladimir Putin je potpisao ukaz o formiranju ruske kompanije koja će preuzeti imovinu pogona koji se nalazi na ruskom Dalekom istoku, gde su angažovani britanski Šel i japanski Micui i Micubiši i to bez naknade - prenosi francuski Kurie Enternasional, dodajući da je to je novi ruski kontranapad na sankcije koje su donete nakon invazije Ukrajine.

„Predsednik Vladimir Putin je povećao ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom i njegovim saveznicima“, primećuje Rojters.

„Rusija je odlučila da preuzme kontrolu nad velikim naftnim i gasnim projektom u kome Šel ima 27,5 odsto udela“, prenosi Bi-Bi-Si.

Ruski predsednik je u četvrtak 30. juna potpisao dekret o preuzimanju kontrole nad postrojenjem Sahalin 2 kod ostrva Sahalin, što bi moglo da primora britanski Šel i japanske Micui i Micubiši da „odustanu od svojih investicija“.

Uredbom je predviđeno da Gasprom zadrži svoj udeo, ali da "ostali akcionari moraju da pitaju rusku vladu" da li žele da zadrže svoje akcije u novoj kompaniji, navode britanski mediji.

Šel je u februaru najavio svoju nameru da proda svoje udele Rusiji, uključujući i elektranu Sahalin 2, u najistočnijem delu zemlje.

Prema predsedničkom dekretu, imovina će biti „preneta novostvorenoj ruskoj kompaniji, bez nadoknade“, napominje Nikkei Asia, što „izaziva zabrinutost u Japanu“.

Dva japanska investitora bi mogla da budu „isključena” iz novog entiteta, a njihov udeo bi bio održan „samo ako prihvate uslove ruskih vlasti”, dodaju japanski ekonomski mediji.

Gasprom je držao 50% Sahalina 2, Šel 27,5%, Micui 12,5% i Micubiši 10%. Sahalin 2 proizvodi 10 miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje, objašnjavaju japanski mediji, „od čega je 6 miliona namenjeno Japanu“, što je 10 odsto ukupnog uvoza LNG u zemlju.

Kako je javio TASS 1. jula, prema uredbi, Gasprom će dobiti udeo u novom preduzeću proporcionalno broju akcija kompanije Sakhalin Energi koje poseduje. Preostali akcionari, u roku od mesec dana nakon stvaranja nove kompanije, moraće da prijave da li su saglasni da prihvate svoje akcije u novom operateru. Ako odbiju, onda vlada mora da proceni njihove akcije i da ih proda u naredna četiri meseca. Biće moguće prodati akcije u novom DOO - samo ruskom pravnom licu. Istovremeno sa prodajom, Vlada će sprovesti "finansijsku, ekološku, tehnološku i drugu" reviziju aktivnosti investitora i njegovog osoblja. Ako se kao rezultat revizije otkrije šteta, njen iznos će se odbiti od vrednosti udela akcionara. A sporove će rešavati Arbitražni sud u Moskvi. 

Kako su strani akcionari reagovali na vest o odluci Rusije, objašnjava TASS.

Još krajem februara, zbog događaja u Ukrajini, Šel je najavio da će se povući iz zajedničkih projekata sa Gaspromom: istog Sahalin-2, kao i Salim Petroleum Development, Gidan Energi i Severni tok 2“.

U aprilu je Bloomberg izvestio da je kompanija počela da povlači svoje zaposlene iz projekata. A Fajnenšel tajms je pisao da se Šel sprema da pregovara sa kineskim energetskim kompanijama o prodaji svog udela u Sahalinu-2. A njihovi rezultati bi mogli biti krajnje nepovoljni za evropsku stranu, jer kineske kompanije prete da budu jedini kupac na koga Šel može da računa. „Ovi pregovori će biti noćna mora“, rekao je tada jedan od sagovornika publikacije. Rojters je kasnije izvestio da bi Šelov udeo u Sahalinu-2 mogao da pripadne konzorcijumu iz Indije.

Ali japanske vlasti su, naprotiv, ranije odlučile da ostanu u ruskim projektima, jer ih smatraju izuzetno važnim za ekonomsku bezbednost zemlje.

Kako je TASS ranije preneo pozivajući se na izvore, na Sahalinu-2 japanske kompanije obezbeđuju samo finansiranje i trgovinske operacije za projekat, dok su stručnjaci „Šela“ bili angažovani na održavanju proizvodne i projektne opreme.

Japanske vlasti se nadaju da odluka Moskve da rusko LLC preduzeće bude operater projekta neće uticati na prava i interese Japana u njemu. Ali dok oni nisu spremni da odgovore šta će dalje, pošto proučavaju detalje ruskog dekreta. Kremlj, zauzvrat, ne vidi razlog da prekine isporuke LNG-a iz preduzeća, piše u TASS-u.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...