RT: Egipat i Izrael loša alternativa

D. Ć.

Ruska novinska agencija analizira novi evropski sporazum, pitajući koliko su očekivanja Brisela - da na ovaj način smanji energetsku zavisnost od Rusije – realistična
(ilustracija - RT: Izraelska ministarka za energetiku Karin Elharar ranije je izjavila da nije verovatno da će zemlja biti u mogućnosti da šalje „velike količine“, prenosi RT)

Nakon što je Evropska unija ove nedelje potpisala sporazum sa Egiptom i Izraelom za isporuku tečnog prirodnog gasa za države-članice, ruska novinska agencija RT je objavila kratku analizu o tome koliko su očekivanja Brisela da na ovaj način smanji svoju energetsku zavisnost od glavnog snabdevača, Rusije – realistična.

Bez većih količina

Od trilateralnog dogovora se očekuje da poveća izraelski izvoz prirodnog gasa kroz već postojeći cevovod do egipatskih luka, gde će biti prerađen u tečni, pa onda transportovan u Evropu morem, objašnjava RT. Nešto izraelskog gasa se već šalje na ovaj način.

Kako tvrdi agencija, Izrael trenutno isporučuje oko pet milijardi kubika gasa godišnje u Egipat. Kairo je ranije potpisao ugovor o kupovini 64 milijarde kubika za 10 godina. Dve strane su kasnije produžile dogovor na 15 godina uz povećani obim snabdevanja do 6,9 milijardi kubika godišnje.

Izraelska ministarka za energetiku Karin Elharar ranije je izjavila da nije verovatno da će zemlja biti u mogućnosti da šalje „velike količine“, uzimajući u obzir da je većina trenutnih kapaciteta odvojena za Egipat, Jordan i domaće tržište. Zvaničnici su naglasili da će biti potrebno nekoliko godina da bi izvoz mogao značajnije da se proširi.

Manjak infrastrukture

Ruska medijska kuća razmotrila je i adekvatnost infrastrukture, navodeći da bi ozbiljnije povećanje izvoza gasa zahtevalo ogromnu dugoročnu investiciju u infrastrukturu. 

„Takođe, egipatska opsežna gasna postrojenja na Mediteranu uveliko su neaktivna još od ustanka 2011. godine“, navodi se u tekstu.

Ovde bi mogao da priskoči u pomoć projekat IstMed, cevovod na morskom dnu koji bi povezao Izrael sa Grčkom i Italijom preko Kipra, a putem kojeg bi Tel Aviv mogao da šalje gas u Evropu. Projekat koji ima jaku podršku Sjedinjenih Država, prema procenama, trebalo bi da isporučuje oko 10 milijardi kubika prirodnog gasa do EU kroz Grčku i Italiju. „Međutim, IstMed bi mogao da zadovolji tek 10 do 15 odsto projektovanih potreba EU“, navodi RT.

gasovod-IstMed-

Planirani podmorski gasovod IstMed koji bi trebalo da dovede gas sa Bliskog istoka do Evrope

Nedovoljno gasa

Na pitanje da li bi obim mogao da bude barem dovoljan za Evropu, ruska agencija kratko odgovara sa „ne“. Ukupna potražnja za gasom u Evropi je 512 milijardi kubika godišnje. Prema procenama, izraelsko snabdevanje sa tri gasna polja na Mediteranu, „neće biti ni blizu kapaciteta Rusije“. Izrael proizvodi oko 12 milijardi kubika prirodnog gasa godišnje, iako stručnjaci tvrde da u nalazištima ima bar duplo više neiskorišćenog gasa. S druge strane, egipatska potrojenja gasa imaju ukupan kapacitet od 12,2 miliona tona godišnje, što bi moglo da obezbedi oko 17 milijardi kubika. Značajniji porast snabdevanja zahtevao bi razvoj novih velikih gasnih depozita u oblasti istočnog Sredozemlja.

A koliko gasa Rusija šalje u EU? Evropa je 2021. godine uvezla 155 milijardi kubika prirodnog gasa iz Moskve, što predstavlja oko 45 odsto gasnog uvoza i gotovo 40 odsto ukupne potrošnje. Tržište EU se suočava sa poteškoćama otkako je počelo da uvodi sankcije, a Moskva da uzvraća svojim merama, zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.

gasovod-turski-tok-bugarska-s

Gasovod Turski tok u Bugarskoj kojim stiže gas iz Rusije

Štetne posledice

U zaključku, ruska državna agencija ističe da „neće biti ni lako ni jeftino“ da Evropa eventualno zameni ruski gas.

„EU bi trebalo da se takmiči sa Azijom i drugim kupcima za ograničene globalne zalihe i plaćala bi višu cenu, mnogo višu. Evropa se oslanja na ruski prirodni gas za zagrevanje domaćinstava, kuvanje i proizvodnju električne energije u većini od 27 država-članica. Odvikavanje kontinenta od jeftinog i obilnog ruskog gasa imalo bi daleko štetnije posledice po ekonomiju čitavog regiona“, ocenjuje se u tekstu.

RT-u je, inače, zabranjeno emitovanje u Evropi - od početka rata u Ukrajini - zbog optužbi za širenje dezinformacija. Ovo nije prvi put da je RT na meti istraga i kazni od strane evropskih tela za sprovođenje medijskih regulativa. Primera radi, 2019. godine je ova kuća kažnjena sa 200.000 funti u Velikog Britaniji zbog „ozbiljnog kršenja pravila nepristranosti“ kod izveštavanja o slučaju Salzberi i ratu u Siriji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...