Svetski mediji o energetskoj krizi: Da li je spas Evrope u Africi?

Priredila N.J.

Alžir ima mogućnosti da zadovolji evropske potrebe. To je jedna od najbogatijih zemalja u svetu po energetskim rezervama, na 10. mestu po gasu i 16. po nafti - navodi Midl Ist Monitor
(ilustracija, Izgledi za proizvodnju energenata u Africi izgledaju veoma dobri, ali eksploatacija ležišta neće biti moguća odmah, napominje časopis koji izlazi u Londonu Afriken biznis)

Magazin „Afrički biznis” se pita da li bi afričke zemlje koje proizvode gas mogle da nadoknade Evropi manjak energije uzorkovan ograničenjem trgovine sa Rusijom. Od početka rata u Ukrajini, Afrika se pojavila kao alternativa – prenosi Kurier enternasional.

Evropa mora da prekine svoju zavisnost od ruskog gasa. Od prvih dana rata u Ukrajini, ovo zapažanje je jasno, podvlači Afriken biznis. Ali gde se obratiti? „Hoće li Afrika priskočiti u pomoć?“ pita se ovaj poslovni časopis sa sedištem u Londonu u jednom od izdanja iz juna 2022.

mapa severne afrike

Moguće snabdevanje iz Afrike ali tek za nekoliko godina

Za sada, samo dve afričke zemlje masovno izvoze gas u Evropu. Gas iz Alžira činio je 8 odsto evropskog uvoza 2021. godine. Nigerija je činila 2 odsto.

Od 24. februara, izvršni predsednik Afričke energetske komore pozvan je u Berlin, Pariz i Brisel na razgovore o budućnosti sektora. Italija je, sa svoje strane, sklopila nova partnerstva sa Angolom, Kongom, Alžirom i Egiptom.

Izgledi za proizvodnju u Africi izgledaju veoma dobri, ali eksploatacija ležišta neće biti moguća odmah, napominje časopis.

Mozambik bi, na primer, mogao da postane jedan od najvećih proizvođača gasa u budućnosti, ali dva glavna priobalna polja, koja se nalaze na severnoj obali zemlje, neće moći da budu eksploatisana pre 2026. godine.

Skupi i nebezbedni gasovodi

Pitanje infrastrukture takođe nije rešeno. U isto vreme, piše Afriken biznis, gasovodi predstavljaju jedno od najmoćnijih diplomatskih oružja Rusije.

Investicije potrebne za promenu energetskih puteva u ovako velikom obimu biće kolosalne.

Nestabilnost ovog područja takođe doprinosi neizvesnosti.

Jedan od gasovoda koji povezuje Alžir sa južnom Evropom preko Maroka bio je zatvoren u novembru 2021. zbog diplomatskih sporova između Alžira i Rabata.

Konkurencija oko afričke energije

Evropa i Kina će se takođe naći u žestokoj konkurenciji. Kina kupuje egipatski tečni prirodni gas „po konkurentnijim cenama i to je već činila tokom pandemije“.

Birtanski Indipendent piše da će zemlje izvoznice gasa možda imati najviše koristi od rusko-ukrajinskog sukoba. Alžir je treći po veličini evropski snabdevač gasom i mogao bi da pokuša da poveća svoju proizvodnju kako bi zamenio Rusiju, od koje zavisi snabdevanje evropskih zemalja.

Nemačka je zbog rata u Ukrajini još 22. februara suspendovala sertifikaciju ruskog gasovoda Severni tok 2. Ovaj gasovod trebalo je da udvostruči količinu gasa koji cirkuliše između dve zemlje, prenosi britanski dnevnik The Independent.

Prilika stvorena ratom

Sa alžirske strane, ova kriza se doživljava kao prava prilika koju treba iskoristiti.

„Zbog toga je ukrajinski sukob blagodat za Alžir“, najavio je još u martu ObservAlžeri, koji je detaljno opisao neočekivani efekat koji rusko-ukrajinska kriza predstavlja za zemlju.

„Mogućnost da Rusija prekine isporuke gasa i nafte evropskim zemljama brine EU ​​i Sjedinjene Države koje pokušavaju da preduzmu preventivne mere za jačanje evropske energetske bezbednosti i spreče veliki poremećaj snabdevanja gasom i naftom i poremećaj cena na svetskom tržištu zbog sankcija koje je uvela Bajdenova administracija“, analizira sajt Midl Ist Monitor.

Posledice po Alžir

Alžir ima sredstva da zadovolji evropske potrebe. To je jedna od najbogatijih zemalja u svetu po energetskim rezervama, na 10. mestu po gasu i 16. po nafti.

Alžir ima infrastrukturu gasovoda do Španije i Italije, kao i veliki terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Skikdi, na severu zemlje, koji se graniči sa Sredozemnim morem. Uz ovu infrastrukturu ide i projekat gasovoda između Alžira i Nigerije za transport gasa u Evropu, prenosi zvanična turska novinska agencija Anadolu. Dve afričke zemlje su u pregovorima o ovom projektu kojim bi se nigerijski gas transportovao do Alžira, a koji bi ga transportovao u evropske zemlje.

U drugom članku, sajt Midl Ist Monitor objavio je, pozivajući se na Rojters, da su Sjedinjene Države od 10. februara razmatrale alžirski gas u slučaju pogoršanja krize sa Rusijom. Prema pisanju dva medija, američka vlada je ispitala gasne i naftne kompanije koje posluju u Alžiru kako bi utvrdila da li ta zemlja može da proizvodi više gasa.

Ostaje pitanje da li će Alžir rizikovati da naljuti svog ruskog partnera sa kojim ima odlične odnose? Midl Ist Monitor zaključuje da Alžir možda želi da „očuva svoje odnose sa Moskvom, s obzirom da mu je potrebno rusko naoružanje“.

Independent se pita o posledicama ukrajinske krize na unutrašnju politiku Alžira. Za britanski dnevnik, ova evropska kriza mogla bi da pojača represiju nad demokratskim pokretom Hiraka. Vlada bi mogla da se vrati na onaj raniji period „kada je mogla da kupi socijalni mir“ u zemlji, zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji ključnog snabdevača naftom i gasom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...