Srbija sa Rusijom dogovorila trogodišnji gasni aranžman

Autor:   M.Ž.

Beograd i Moskva će potpisati novi gasni ugovor na tri godine, po veoma povoljnoj ceni rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Aktuelni gasni aranžman, prema kojem Srbija plaća 270 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ističe 31. maja. (Foto: Pexels)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska skladišta Republičke direkcije za robne rezerve da je najvažnija tema današnjeg telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a prvog od početka sukoba u Ukrajini, gasni sporazum koji ističe u utorak, preneo je Fonet.

„Ako sve realizujemo, imaćemo po pitanju gasa sigurnu zimu", rekao je Vučić, napomenuvši da će cena gasa biti veoma povoljna, i da će kubni metar tokom zime Srbiju koštati 10 do 12 puta manje nego ostale evropske zemlje, dok je trenutno cena i tri puta niža u odnosu na Evropu.

Povoljnu cenu obezbeđuje to što Rusija neće Srbiji prodavati gas po tržišnoj ceni, već po naftnoj formuli koja se i sada primenjuje i zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu.

Dogovoreni glavni elementi sporazuma znače da cena gasa neće biti viša od 340 do 350 dolara za 1.000 kubih metara, što je "ubedljivo najbolja cena u Evropi", naveo je predsednik Srbije.

Srbija sa Rusijom dogovorila trogodišnji gasni aranžman
Srbija bi ubuduće trebalo da plaća gas do 30 odsto više u odnosu na sadašnju cenu.(Foto: Gazprom)

Prema njegovim rečima, verovatno će samo Belorusija i Jermenija imati bolje uslove od onih koje je dogovorila Srbija za isporuke ruskog gasa.

Ipak, dogovorena cena gasa nije konačna i zavisiće od količine koja će na kraju biti isporučena.

“Koliko će tačno Srbiju koštati kubni metar gasa znaće se nakon dodatnih razgovora sa Gaspromom", naveo je Vučić.

Sa Rusijom je sada dogovorena cena za isporuku 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, ali je Srbiji zbog razvoja industrije neophodno još 800 miliona kubnih metara gasa.

Treba imati u vidu da Gasprom nema fiksnu cenu za svoje kupce, a predsednik Srbije nije precizirao kakve bi uslove ta kompanija mogla da ponudi za dodatne količine gasa.

Srbija sa Rusijom dogovorila trogodišnji gasni aranžman
Cena gasa koju je Srbija dogovorila sa Rusijom nije konačna i zavisiće od isporučene količine energenta. (Foto: Pexels)

Kremlj potvrdio dogovor 

Kremlj je saopštio da su predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili u telefonskom razgovoru da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom.

"Detaljno su razmotrena pitanja aktuelne agende bilateralnih odnosa, uključujući korake za proširenje obostrano korisne trgovinsko-ekonomske saradnje. Dogovoreno je, posebno, da Rusija nastavi da nesmetano snabdeva Srbiju prirodnim gasom", navodi se u saopštenju Kremlja, što su preneli mnogi svetski mediji, između ostalih i Rojters.

"Ponovo je potvrđeno obostrano raspoloženje za dosledno jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije na osnovu tradicionalno tesnih veza između naroda dveju zemalja", naveo je Kremlj.

Srbija sa Rusijom dogovorila trogodišnji gasni aranžman
Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa i uvozi 60 odsto nafte iz te zemlje. (Foto: Gazprom)

Gasna politika 

U utorak, 31. maja ističe šestomesečni aranžman dogovoren u Sočiju, prema kome je Srbija plaćala Rusiji 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Na taj način je produžen desetogodišnji ugovor o isporuci gasa Srbiji po jednoj od najpovoljnijih cena u Evropi.

Tri meseca po sklapanju aktuelnog aranžmana Srbije sa Rusijom, 24. februara, dolazi do eskalacije sukoba u Ukrajini zbog čega se, između ostalog, na udaru sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država našao i ruski energetski sektor.

Međutim, neovisno od krize u Ukrajini, veleprodajne cene gasa u Evropskoj uniji porasle su za oko 17 odsto zbog zastoja u izgradnji gasovoda "Severni tok 2". Gas u Evropi je dodatno poskupeo u aprilu za 24 odsto, nakon što je Gasprom obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja ovih dražava da plaćaju gas u rubljama. U međuvremenu, 21. maja, isto je učinila i Finska.

Mnoge zemlje Evrope i sveta uvele su sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, ali ne i Srbija, iako se prema tvrdnjama državnih zvaničnika zbog toga suočava sa izuzetnim političkim pritiscima.

Pozicija Srbije je takva da u potpunosti zavisi od ruskog gasa i uvozi 60 odsto nafte iz te zemlje, na šta je ukazao i srpski predsednik početkom maja. Takođe se procenjuje da je malo izvesno da se Beograd može okrenuti drugim izvorima snabdevanja pre kraja 2023. godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...