Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu

Autor:   BM

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTS) saopštio je da od danas obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“, koja se nalazi u Luganskoj oblasti. Obustava tranzita ruskog gasa sa ove tačke, dovodi u pitanje trećinu isporuka usmerenih ka Evropi. (Foto: Gazprom.ru)

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTS) obaveštava da se od 11. maja u 07.00 časova neće vršiti prijem gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački „Sohranovka“, navodi se u saopštenju, objavljenom na internet stranici GTS-a.

Kako je precizirano, zbog više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice „Sohranovka“ i pogranične kompresorske stanice „Novopskov“, koje su pod kontrolom Rusije, prenosi Fonet.

Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu „Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu
Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine navodi da je povod za prekid tranzita "viša sila”.
(Foto: Gazprom.ru)

Ukrajinska kompanija navodi da je u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke „Sohranovka" u tačku „Sudža", koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine.

Predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov je rekao da je Gasprom dobio obaveštenje od Ukrajine da će obustaviti tranzit gasa preko stanice „Sohranovka“, s tim da ta kompanija, kako je naveo, ne vidi prepreke da se tim pravcem nastavi tranzit prema evropskim potrošačima.

Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu
U Gaspromu kažu da je tehnološki nemoguće da se prebace sve količine na interkonekciju koju je ukrajinska kompanija predložila. (Foto: Gazprom.ru)

Istakao je i da je tehnološki nemoguće prebaciti sve količine na interkonekciju koju je ukrajinska kompanija predložila, preneo je Tass.

Pošto u dopisu koji smo dobili nije navedeno o kakvoj se višoj sili radi, ne vidimo prepreku da se tranzit gasa nastavi preko stanice „Sohranovka“, kazao je Kuprijanov.

Dodao je i da Gasprom u potpunosti ispunjava sve obaveze prema evropskim potrošačima i isporučuje gas u skladu sa važećim ugovorima, kao i da su usluge tranzita plaćene.

Ukrajina je i dalje glavna tranzitna ruta za ruski gas ka Evropi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...