Francuska podeljena oko uvođenja emabrga na uvoz ruskih energenta: „Zeleni“ optužuju „Total“ za „saučesništvo u ratnim zločinima“!

Nataša Jokić, Strazbur

“Bez ruskog gasa jedan deo evropske ekonomije se zaustavlja“, upozorio generalni direktor francuskog energetskog giganta Patrik Pojane
(ilustracija, Patrik Pojane, direktor državnog energetskog preduzeća u Francuskoj odbija da uvede embargo i kaže da samo francuska vlada može da zabrani uvoz ruskih energenata)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je juče, obraćajući se poslanicima u francuskom parlamentu, da se francuska preduzeća povuku iz Rusije i da ne budu „sponzori ruske ratne mašine“. 

„Svi treba da se sete da su vrednosti važnije od zarade“, rekao je Zelenski poslanicima preko video – veze.

Ovo obraćanje ukrajinskog predsednika samo je pojačalo već postojeću polemiku u Francuskoj o tome treba li uvesti embargo na uvoz ruskih energenata.

Dve strane energetskog kažnjavanja

Patrik Pojane (Patrick Poyanné), generalni direktor francuskog energetskog giganta „Total” najavio je da će do kraja ove godine prestati da uvozi naftu iz Rusije, ali ga je Janik Žado, lider francuskih „Zelenih“, i pored toga optužio za „saučesništvo u ratnim zločinima“ (Rusije u Ukrajini).

„Sramota je to, sramota je za našu zemlju da jedna velika državna kompanija bude saučesnik u ratnim zločinima. Tražim od predsednika Republike da „Totalu“ nametne povlačenje iz Rusije”, već nedeljama ponavlja Žado, zahtevajući da se obustavi uvoz ne samo nafte već i gasa iz Rusije.

Direktor „Totala“ nije mu ostao dužan, smatrajući ove reči teškom uvredom za sto hiljada zaposlenih u njegovom preduzeću. Da bi pobio optužbe on je juče u intervjuu za tv stanicu RTL pokazao fotografije dvojice ukrajinskih službenika “Totala” koji su sada ukrajinski vojnici.

„To su naši heroji“, rekao je Pojane.

Povodom zahetva za obustavom uvoza i nafte i gasa iz Rusije on je rekao da odluke ne mogu tek tako da budu donesene s obzirom da je poznato kakve bi bile njihove posledice.

„Za nas je važno pitanje da li možemo da zamenimo ruski gas“, rekao je generalni direktor „Totala“.

Ko je „nadležan“ za sankcije

On je objasnio da Francuska uvozi 30 odsto ruskog dizela i da je rešenje moglo da se nađe tako što će saudijski dizel biti preusmeren ka Francuskoj umesto ka Aziji.

„Ako sam najavio (obustavu uvoza ruske anfte do kraja godine) učinio sam to jer sam mogao da nađem zamenu. Kada je, međutim, gas u pitanju – ne znam kako to da uradim (kako da nađem zamenu)”, rekao je Pojane i dodao: “Imam ugovore na 25 godina i ne znam kako da izađem iz tih ugovora (…) Ako prestanem da uvozim ruski gas moraću da platim Rusima milijarde”.

On je prebacio “loptu” Sjedinjenim Američkim Državama koje jedine mogu da donesu odluke sa tako teškim posledicama.

“Bez ruskog gasa, jedan deo evropske ekonomije se zaustavlja. Hoćete da ja sâm o tome donesem odluku zato što sam ja generalni direktor jedne velike industrijske grupe”, rekao je Patrik Pojane, poručivši da je na vladi da donosi takve odluke i da ne može preduzeće „Total“ umesto vlade da govori o energetskom snabdevanju.

Od početka rata u Ukrajini u više navrata je postavljano pitanje embarga na uvoz ruskog gasa i nafte, ali za sada kompromis među zemljama članicama EU i NATO pakta još nije postignut.

Najava „zajedničke akcije“

Počev od danas u Briselu će biti održani jedan za drugim samiti NATO-a, G7 i Evropske unije, posvećeni pre svega pitanju energetskog suvereniteta, na kojima će učešće uzeti i Džo Bajden, predsednik SAD. Američki predsednik trebalo bi, kako je najavljeno, da „najavi zajedničku akciju za jačanje energetske bezbednosti Evrope“.

U sledećem paketu sankcija Evropska unija najavljuje uspostavljanje embarga na rusku naftu i ugalj, ali ne i gas. 

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da bi u Nemačkoj i u celoj EU došlo do ekonomske recesije ukoliko bi odmah bila uvedena zabrana uvoza ruskih energenata.

Predsednik francuskog parlamenta Rišar Feran takođe je mišljenja da Francuska nije spremna za sankcije Rusiji.

“Sankcije služe da zaustave Ruse, a ne da kazne Francuskinje i Francuze i druge Evropljane“, rekao je on juče za radio stanicu Frans enter (France Inter).

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...