Džonson se iz Rijada vratio praznih ruku

D. Ćirović

Britanski premijer na Bliskom istoku pokušao da dogovori alternativno snabdevanje naftom, ali nije dobio pozitivan odgovor. Raša tudej podseća da su ga bar uživo primili, pošto predsedniku SAD u Rijadu i Abu Dabiju „neće ni na telefon da se jave“. Ministar UAE u poseti Moskvi istakao da je Emiratima „stalo da sarađuju sa Rusijom na unapređenju energetske bezbednosti“
(ilustracija, Boris Džonson premijer Velike Britanij - RT)

Britanski premijer Boris Džonson nastojao je da obezbedi pomoć izvoznika nafte na Bliskom istoku kako bi izvršio pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi vojnu ofanzivu na Ukrajinu, objavljuje ruska državna agencija Raša tudej, „ali se vratio praznih ruku“. Džonson je pokušao da dobije bilo kakva obećanja od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da se poveća proizvodnja.

On je zavšio svoju posetu Arapskom poluostrvu u sredu, nakon što se sastao sa princem Mohamedom bin Salmanom u Rijadu i Mohamedom bin Zajedom u Abu Dabiju. Kako prenosi RT, nije uspeo da ubedi kraljevine da najave bilo kakvo povećanje proizvodnje, dok Britanija, Sjedinjene Države i njihovi saveznici „pokušavaju da ubede svet da prekine uvoz iz Rusije da bi kaznili Putina“.

„Mršava“ i priča o ljudskim pravima

Upitan da li će Saudijska Arabija povećati izvoz, Džonson je rekao: „Mislim da ćete to morati da pitate Saudijce. Ali, mislim da smo postigli sporazum po pitanju potrebe da se osigura stabilnost na globalnom tržištu nafte i gasa, kao i da se izbegnu štetna iskakanja cena.“

Ruska agencija podseća da je cena nafte ovog meseca dostigla najviši nivo za poslednjih 13 godina usled ukrajinske krize.

„Iako Džonsonov pokušaj u naftnoj diplomatiji nije doneo nikakve rezultate, on je uspeo da ga saudijski i lider iz Emirata barem prime. Bela kuća bez uspeha pokušava da dogovori bar telefonski razgovor predsedniku Džou Bajdenu sa dvojicom prinčeva“, stoji u tekstu Raša tudej.

U tekstu se navodi i da je Džonson bio kritikovan što se sastao sa liderima iz Rijada koji je prošlog vikenda kaznio 81 zatvorenika odrubljivanjem glave. Britanski premijer je uverio novinare da će ovim dvema članicama OPEC-a istaknuti značaj ljudskih prava, „ali ti razgovori izgleda da nisu prošli ništa bolje nego njegovi napori da obezbedi više nafte“, piše RT. Saudijska Arabija je, inače, ovako kaznila još troje ljudi za vreme Džonsonove kratke posete Rijadu.

bin-Zajed-al-Nahjan-ministar-spoljnih-poslova-UAE-

Šeik Abdula bin Zajed al Nahjan ministar spoljnih poslova UAE (AFT-Arabnjuz)

Sa Moskvom i o Iranu

Istovremeno, prve saudijske novine na engleskom Arab njuz objavljuju da je Emiratima „stalo da sarađuju sa Rusijom po pitanju unapređenja energetske bezbednosti“. Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdula bin Zajed al Nahjan je ovo rekao u Moskvi u četvrtak.

Arab njuz piše da je ruska invazija na Ukrajinu donela zapadne sankcije „i poremetila globalna tržišta energetike, stavljajući naftne izvoznike iz Zaliva u prvi plan“, prvenstveno UAE i Saudijsku Arabiju, jer korisnici traže druge načine snabdevanja. Rijad i Abu Dabi se do sada nisu odazvale pozivima SAD da iskoriste svoje rezerve kako bi zadržale cenu nafte, podsećajući da su obavezane sporazumom u okviru saveza OPEC-a, kojem pripada i Rusija.

„Važno je da se održi stabilnost tržišta energenata i hrane“, rekao je ministar iz UAE, obraćajući se, sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, moskovskim medijima.

Na portalu saudijskog lista navodi se i da Emirati pokušavaju da nađu „srednju liniju“ između zapada i Rusije, „sa kojom su takođe produbili odnose“. Na glasanju u Savetu bezbednosti UN da se osudi invazija, UAE su ostali uzdržani.

Šeik Abdula je najavio da će sa Rusima razgovarati i o Iranu, Siriji i Iraku tokom posete Moskvi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...