Evropski mediji: Da li je tečni gas rešenje za Evropu?

Priredila N.J.

Katarski ministar energetike izjavio je 22. februara da je "skoro nemoguće" isporučiti dovoljno LNG-a da bi se zamenio obim ruskog gasa koji se prevozi gasovodima, prenosi The Economist
(ilustracija, Tanker za tečni prirodni gas (LNG) vuku tegljači ka termoelektrani u Futsuu, istočno od Tokija)

U slučaju da Moskva Zapadu zatvori slavine za gas jedno od rešenja bio bi tečni prirodni gas (LNG) koji se obično prevozi morskim putevima. U kojoj meri bi taj LNG mogao da zameni ruski gas?

Britanski The Economist piše da će Evropskoj uniji biti teško da brzo pronađe zamenu na veoma skučenom tržištu tečnog gasa pošto je veoma zavisna od ruskih gasovoda.

List ocenjuje da ruska „invazija na Ukrajinu“ oživljava spekulacije o energetskoj budućnosti Evrope, a posebno o njenom snabdevanju prirodnim gasom. Četvrtina potrošnje energije na kontinentu dolazi iz gasa, a više od 40% dolazi iz Rusije prema - podacima za 2019. godinu.

economist-gas-brod-karik-

Karikatura: The Economist

Ni gasa, ni brodova ni terminala

Zapad je prestao da ograničava izvoz ruskog gasa, a Nemačka je suspendovala sertifikaciju Severnog toka 2, gasovoda između Rusije i Nemačke čija je izgradnja završena, ali koji još nije u funkciji.

Evropa već troši mnogo LNG-a koji čini 25% njenog ukupnog uvoza prirodnog gasa. Ostaje da se vidi koliku dodatnu količinu Evropa može da preradi.

Ovaj gas se prvo pretvara u tečnost da bi se transportovao, a zatim se vraća u gasovito stanje na dolaznim terminalima gde se isporučuje, uglavnom u blizini obale da bi se zatim stambeni objekti snabdevali grejanjem i strujom.

Evropa je mnogo uložila u ovu infrastrukturu za regasifikaciju i ni izdaleka nije iskoristila svoj puni potencijal u ovoj oblasti: Evropski uvozni terminali su radili sa 45% svog kapaciteta 2021. godine, navodi The Economist.

List piše da su terminali neujednačeno raspoređeni u evropskim zemljama. Nemačka ih nema, na primer. U Španiji je pak koncentrisana četvrtina evropskih kapaciteta za regasifikaciju i njena infrastruktura je u velikoj meri izolovana od ostatka Evrope.

Što se tiče se raspoloživih rezervi LNG-a - glavni izvoznici su SAD, Australija i Katar. To su tri zemlje koje imaju ogromna ležišta, ali već masovno izvoze.

Potrebno je vreme da se izgrade kapaciteti za pretvaranje gasa u tečnost i za izvoz, zbog čega bi za Evropu u kratkoročnom pogledu najbolje bilo da se domogne brodova nosača tečnog gasa na putu ka drugim destinacijama, ocenjuje Ekonomist.

U Aziji takođe vlada velika potražnja za LNG. Kina je najveći svetski uvoznik tečnog gasa. Njen uvoz je porastao za 82% između 2017. i 2020, na primer, pa je Kina 2021. pretekla Japan i postala najveći svetski uvoznik. Pored toga, približno 70% LNG-a koji se isporučuje u svetu predstavlja deo već potpisanih ugovora o isporukama sam rokovima na deset ili više godina.

rus-gas-

Prirodni gas iz Rusije stiže gasovodima, što manje košta

Loša evropska strategija za gas

Evropa računa na takozvana spot tržišta i kratkoročne ugovore. Ta strategija omogućila je da se iskoriste niske cene kada je ponuda bila obilna i da se izbegne da se zemlje obavežu na potrošnju fosilnih goriva nekoliko decenija unapred. S druge strane, Evropa je na ovaj način ostavljena na milost i nemilost tržišta.

Kada su se evropske rezerve gasa smanjile tokom jeseni i zime, delom zbog toga što su ruske zalihe naglo pale, uvoz LNG-a je naglo porastao – cene takođe.

Do sada su “spot” cene uglavnom bile više u Aziji nego u Evropi, ali poslednjih meseci evropske cene su se povremeno poklapale sa onima u Aziji.

The Economist ocenjuje da je rat u Ukrajini samo pogoršao situaciju. Isporučena cena LNG-a u severozapadnoj Evropi porasla je za 29 odsto za jedan dan, nakon što je Putin najavio „specijalnu vojnu operaciju” 24. februara.

Nema prave zamene za ruski gas

LNG nije jedino rešenje kome Evropa može da pribegne za rešavanje svog energetskog problema – ali jeste jedno od glavnih rešenja - koje ni iz bliza nije osvojeno.

Političari pokušavaju da obezbede nove izvore snabdevanja LNG za Evropu.

Pošto SAD ne mogu da obezbede mnogo više nego što sada čine, predsednik Džo Bajden obavezao se da će pomoći Evropi na planu (naučnog) istraživanja  – za sada bez mnogo uspeha.

Katarski ministar energetike izjavio je 22 februara da je "skoro nemoguće" isporučiti dovoljno LNG-a da bi se zamenio obim ruskog gasa koji se prevozi gasovodima – prenosi The Economist.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...