U NOVEMBRU UGOVOR O PRODAJI NIS-A

J. Putniković

Krajem novembra u Moskvi treba da bude potpisan kupoprodajni ugovor između Naftne industrije Srbije AD i Gazpromnjegfta, otkriva dr Petar Škundrić, srpski ministar rudarstva. Poslovi oko gasovoda idu po planu.

Na sledećem sastanku srpsko – ruskog mešovitog komiteta koji će se, najverovatnije, održati krajem novembra u Moskvi treba da bude potpisan kupoprodajni ugovor između Naftne industrije Srbije AD i Gazpromnjegfta, otkriva dr Petar Škundrić, srpski ministar rudarstva i energetike za Balkanmagazin. Do tada treba da budu završene stručne ekspertize i da se nacrt ugovora pretvori u konačan tekst ugovora a u Moskvi će biti svečano potpisivanje tog dokumenta. Time će biti potpuno definisan i zaokružen posao vezan za NIS.Dr Petar Škundrić, ministar energetike i rudarstva

Biće, takođe, određeno prelazno vreme potrebno za određene radnje, sa jedne i druge strane, da bi kompanija bila preuzeta od većinskog vlasnika i da se konstituišu novi organi upravljanja. Istovremeno će se pristupiti pripremnim radovima, kako bi se otpočelo sa investiranjem minimum 500 miliona evra u podizanje nivoa proizvodnje, nivoa kvaliteta i ekoloških standarda proizvodnje u rafinerijama NIS-a u Pančevu i Novom Sadu.

Investicije možda i veće od pola milijarde evra

Škundrić kaže da će u kopoprodajnom ugovoru između NIS-a i Gazpromnjefta biti precizirana i konačna cifra potrebnih investicija.

-U ugovoru mora da bude definisano sve što je prethodno, a što je u Međudržavnom sporazumu i Protokolu već obuhvaćeno i ratifikovano u skupštinama Srbije i ruske države. Minimum 500 miliona evra u perodiu od potpisivanja ugovora do 2012. godine biće utrošeno na kapitalni remont. Svi ključni elementi biće poznati javnosti onog trenutka kada se pregovaranje završi. Sa ruskom stranom smo se dogovorili da detalje ne iznosimo u javnost tokom pregovaranja, kaže Škundrić objašnjavajući zašto neće da komentariše da li će ta suma biti veća od 500 miliona evra.

Ponavljajući da je optimista jer, kako kaže“ da nisam optimista ne bih ni došao na ovo mesto“, Škundrić kaže:

"Ovo je u strateškom pogledu najznačajniji razvojni projekat Srbije u narednih 30-ak godina. Prirodno je da ima radoznalosti, da se javno mnjenje interesuje. Taj pojačan interes meni pokazuje da ovaj projekat više vredi od ostalih. Za Fijat, verujte, nije tako veliko interesovanje iako je to, takođe, velik i zanačajan projekat za Srbiju."

Novi menadžment NIS-a posle prodaje

Na pitanje hoće li biti izmene direktora NIS-a pre potpisivanja ugovora sa Gazpromnjeftom, ministar Škundrić za Balkanmagazin otkriva da do konstituisanja nove organizacije nema promene menadžmenta. Konkretno, to znači da će Miloš Saramandić ostati na čelu NIS-a do prodaje Gazpromnjeftu 51 procenta srpske naftne kompanije.

"Prirodno je da se, kada se bude konstituisala nova kompanija, tada formira i novi menadžment, što ne znači da neće neko od postojećih kadrova ostati na dosadašnjim funkcijama", komentariše Škundrić, najavljujući da će konačna odluka o imenovanju novih ili ostavljanju postojećih menadžera u Srbijagasu, EPS-u i EMS-u biti doneta u narednih desetak dana. "Nije dobro to nedefinisano stanje, da određen broj ljudi zna da verovatno neće ostati na tom mestu. To je bitno i za ceo sektor. Treba konstituisati menadžement koji će nositi razvoj u svakom od ovih pojedinačnih sektora."

Novo preduzeće za gasovod, takodje u novembru

Situacija sa daljom realizacijom gasnog dela aranžmana s Gaspromom unekoliko je drugačija nego sa NIS-om. Govoreći o potpisivanju ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok i o dovršetku podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru, Škundrić kaže:

"Tu su drugačiji modaliteti u pitanju nego kod NIS-a, gde je reč o kupoprodajnom ugovoru. Za gasovod ćemo formirati zajedničko preduzeće između Srbijagasa i Gazproma, u kom će opet Rusi imati većinsko učešće. To novoformirano preduzeće će na sebe preuzeti sve aktivnosti vezane za dalje projektovanje i izvođenje radova na postavljanju gasovoda."

To je, da podsetimo, korak u međudržavnom gasnom sporazumu koji je prema prvobitnim planovima trebalo da bude napravljen još letos.

"Ruska strana se saglasila da produžimo rokove. Očekujem da će, takođe, do kraja novembra biti završene pripreme i da tada može da dođe do formiranja ovog zajedničkog preduzeća. I za Banatski dvor će biti formirano posebno preduzeće", najavljuje Škundrić.

Komentarišući za Balkanmagazin napise u ruskoj štapi, da Južni tok neće biti završen do 2013. godine već nekoliko godina kasnije, Škundrić je konkretan:

Zasad bez kašnjenja, Amerikanci bez primedbi

"Sporazum s Gazpromom je napravljen na bazi projekata ove kompanije. Ono što piše u Sporazumu sa Ruskom Federacijom napisano je na osnovu Gazpromovih projekata u kojima piše da gas treba da poteče Južnim tokom 2013. godine. Sa ruske strane nismo obavešteni da ima bilo kakvog kašnjenja u projektovanju i realizaciji Južnog toka. Prema Sporazumu, ukoliko bi došlo do toga, ruska strana bi morala da zatraži dopunu ili izmenu Sporazuma i našu saglasnost o tome."

Škundrić kaže da nisu isključene određene spekulacije koje bi malo iskomplikovale medijsku sliku vezanu za ovaj aranžman, iako on nije konkurencija ni jednom drugom projektu. Navodeći da je lično razgovarao sa američkim ambasadorom u Beogradu, ministar energetike kaže da su se složili „da Južni tok nema nikakav konkurentski odnos prema Nabuko projektu i da ga uopšte ne treba tako posmatrati“.Trasa gasovoda Nabuko, prema rumunskoj agenciji Rompres

"Dobio sam ozbiljna uveravanja sa njihove strane da oni nemaju ništa Srbiji da zamere u vezi sa realizacijom projekta izgradnje Južnog toka. Rekao sam američkom ambasadoru da ne bih imao ništa protiv da projekat Nabuko gasovoda obuhvati Srbju, što za sada nije slučaj", kaže ministar Škundrić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...