Druga istražna bušotina u Republici Srpskoj

Izvor:   NIS

Kompanija NIS nastavila je razvoj projekta „Obudovac“ u opštini Šamac, Republika Srpska (BiH), i započela bušenje istražne bušotine Obudovac 03. Radovi, čiji je cilj potvrđivanje i pronalaženje novih rezervi nafte i gasa, biće izvedeni u skladu sa najvišim ekološkim propisima i završeni tokom januara 2022. godine. (Foto: Pexels)

Bušenje istražne bušotine Obudovac 03. će izvršiti „Naftagas Naftni servisi“ NIS-a korišćenjem savremene opreme i uz poštovanje najviših standarda koji regulišu oblast bezbednosti na radu, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Prema projektu, bušenje će biti izvršeno na dubinu od 2.100 metara.

Pre početka aktivnosti predstavnici kompanije upoznali su resorno ministarstvo, lokalnu samoupravu i meštane o istražnim radovima.

Početkom 2021. godine NIS je u okviru ovog projekta realizovao dodatna seizmička 2D istraživanja na prostoru od 135 kilometara na području Obudovca. Ovim istraživanjima se meri brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih je definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa.

Druga istražna bušotina u Republici Srpskoj
(Izvor: NIS)

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva „Jadran-Naftagas“ koje poseduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na celoj teritoriji Republike Srpske. Osnovni zadatak i cilj "Jadran-Naftagasa" je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela komercijalna proizvodnja na teritoriji Republike Srpske.

U 2013. godini obavljeno je bušenje prve istražne bušotine „Ob-2“ u selu Obudovac, a godinu dana kasnije tokom ispitivanja dobijena je nafta čiji je kvalitet ispitivan u laboratorijama Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu.

Utvrđeno je da se radi o nafti koja je već zastupljena u Panonskom basenu i slični tipovi nafte se proizvode i u Srbiji. Analizom i definisanjem parametara ležišta u toku probnog rada bušotine „Ob-02“ od avgusta 2019. do kraja ove godine stekli su se uslovi za dalji razvoj projekta na istražnom području „Obudovac“.

NIS je obezbedio sredstva za novi investicioni ciklus, a rokovi radova zavisiće i od uslova vezanih za pandemiju korona virusa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...