Rezultati poslovanja NIS-a za devet meseci 2021. godine

Izvor:   NIS

U trećem kvartalu 2021. godine NIS grupa je dodatno unapredila finansijske i operativne rezultate. Neto dobit na nivou devet meseci tekuće godine iznosi 13,3 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2020. zabeležen gubitak od 8,3 milijarde dinara. (Foto: NIS)

U uporednom izveštajnom periodu pokazatelj EBITDA je takođe višestruko uvećan i iznosi 38,2 milijarde dinara, u odnosu na 10,4 milijardi dinara, do kraja septembra  prošle godine. Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući boljim makroekonomskim okolnostima, pre svega višim cenama nafte i oporavkom potražnje, kao i sprovođenjem programa mera za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske discipline na svim nivoima NIS grupe, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Prosečna cena nafte Brent u devet meseci 2021. godine bila je 67,7 dolara za barel, što je 66 odsto više u odnosu na prosečnu cenu u periodu januar-septembar 2020. godine.

Takođe, NIS grupa je u 2021. godini nastavila sa ulaganjima u kapitalne projekte i investirala 13,1 milijardu dinara.

Rezultati poslovanja NIS-a za devet meseci 2021. godine
(Izvor: NIS)

Ukupna zaduženost NIS grupe prema bankama smanjena je 7 odsto u poređenju sa devet meseci prošle godine.

Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 155,7 milijardi dinara, odnosno 18 procenata više u poređenju sa devet meseci 2020. godine.

U trećem kvartalu NIS je akcionarima na ime dividende za 2020. godinu, isplatio 1.001.190.856 dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa za devet meseci 2021. godine iznosi 890 hiljada uslovnih tona. Za prvih devet meseci ove godine puštene su u rad 34 naftne bušotine. Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 2,867 miliona tona što je 9 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom.

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene na tržište Rumunije.

Ukupan obim prometa naftnih derivata je 2,901 miliona tona što je 14 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine.

Rezultati poslovanja NIS-a za devet meseci 2021. godine
(Izvor: NIS)

Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem i unapređenjem usluga, tako da je  potrošačima omogućeno plaćanje računa za komunalne usluge na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, uz pomoć IPS QR koda čiji je izdavalac Narodna banka Srbije.

Unapređeni su i rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment), pa je indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen 21 odsto u odnosu na rezultat iz devet meseci 2020. godine.

NIS je nastavio sa podrškom zajednici i u okviru programa „Zajednici zajedno“ opredelio 107,5 miliona dinara za ekološke projekte koji će biti realizovani u 12 partnerskih gradova i opština širom Srbije.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio da je posle prošlogodišnje krize izazvane pandemijom COVID-19, za NIS je 2021. godina period stabilizacije.

“Zbog toga ulažemo značajne napore kako bismo dodatno unapredili operativnu efikasnost i očuvali finansijsku disciplinu. Naš program mera dao je efekat od 1,8 milijardi dinara na pokazatelj EBITDA u devet meseci ove godine. Na ovaj način, uz dalja ulaganja u modernizaciju NIS-a, postavljamo čvrste osnove za dalji razvoj i ostvarenje naših strateških ciljeva“, ocenio je Tjurdenjev.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...