Najveća saudijska naftna kompanija štetne emisije svodi na nulu do sredine veka

Autor:   BM

Saudi Aramko, najveća svetska kompanija za izvoz nafte, planira da emisije ugljen-dioksida svede na nulu do 2050. godine, izjavio je njen predsednik i izvršni direktor Amin Naser, i to samo nekoliko sati nakon što je saopšteno da kraljevstvo namerava da neutralizuje štetne emisije do 2060. godine. Na samitu Zelena Saudijska inicijativa, koji se održava u Rijadu danas je potpisan niz sporazuma u vezi sa obnovljivom energijom i gasom, kao i smanjenjem emisija metana. (Foto: Aramco)

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija žele da se Saudijska Arabija pridruži globalnoj inicijativi o eliminisanju metana za 30 odsto do 2030. godine, a tim povodom američki izaslanik za klimu Džon Keri će prisustovovati samitu u Rijadu u ponedeljak, preneo je Rojters.

Saudijski ministar energetike Princ Abdulaziz bin Salman al-Saud izjavio je juče na samitu da će Rijad danas potpisati sporazume koji su povezani sa obnovljivom energijom i gasom, kao i sa ostalim proizvođačima ugljovodonika u regionu.

Prema rečima saudijskog princa Mohameda bin Salmana, plan je da se kroz aktivnosti koje sprovodi Zelena saudijska inicijativa godišnje smanje emisije za 278 miliona tona uglja, što je povećanje u odnosu na prethodni cilj, koji je iznosio 130 miliona tona.

Sve ovo je, kako je istakao, deo državne strategije koja treba da omogući da kraljevstvo do 2060. godine, koje je jedan od vodećih izvoznika nafte u svetu, u potpunosti prestane da emituje štetne gasove.

Saudi Aramco
Saudijska naftna kompanija ulaže u projekte plavog i zelenog vodonika. (Izvor: Aramco)

Dekarbonizacija uz održanje nafte i gasa

Saudi Aramko, najveća svetska kompanija za izvoz nafte, planira da emisije ugljen-dioksida svede na nulu do 2050. godine, izjavio je njen predsednik i izvršni direktor Amin Naser, i to samo nekoliko sati nakon što je saopšteno da kraljevstvo namerava da neutralizuje štetne emisije do 2060. godine

Ipak je ukazao na potrebu da nastavi da se radi na postojećim izvorima energije, uz ulaganje u nove izvore energije, prenosi portal The National.

„Dok održavamo i povećavamo naše postojeće resurse tokom naredne decenije, dostićićemo neto nulu do 2050. godine, tako da ne napuštamo postojeće izvore energije. Istovremeno, imamo velike investicije u obnovljive izvore, kao što je vodonik”, rekao je Naser juče tokom samita.

Saudi Aramco
Saudi Aramko ne planira da se odrekne nafte i gasa, iako ulaže u nove izvore energije. (Izvor: Aramco)

S tim u vezi je još rekao da će ulaganja u tehnologiju pomoći smanjenju troškova hvatanja i skladištenja ugljenika, istakavši da Aramko ulaže u projekte plavog vodonika i zelenog vodonika.

To međutim ne isključuje prestanak ulaganja u postojeće resurse, jer će “nafta i gas i dalje biti deo energetskog miksa u decenijama koje dolaze”, zaključio je Naser.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...