Ima li Crna Gora nafte i gasa znaće se u decembru

Autor:   BM

Informacija da li u crnogorskom podmorju ima nafte i gasa, zbog nepredviđenih dešavanja, mogla bi biti poznata tek u decembru, iako je to bilo ranije najavljeno za oktobar. (Istražno bušenje u crnogorskom podmorju kod Ulcinja obavlja italijansko-ruski konzorcijum kompanija Eni i Novatek. Foto: YouTube Screenshot)

”Kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, zbog visokih pritisaka i abrazivnih dejstava na opremu, koncesionar je prinuđen da češće menja alat, tako da proces bušenja ide nešto sporije od očekivanog. Preliminarni rezultati se očekuju u decembru”, saopšteno je “Vijestima” u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Istražno bušenje u crnogorskom podmorju kod Ulcinja obavlja italijansko-ruski konzorcijum kompanija Eni i Novatek. Posao bušenja počeo je u martu ove godine. Tada je saopšteno da se prvi rezultati očekuju krajem avgusta, nakon čega je došlo do pomeranja na septembar, zatim novembar i sada decembar.

Ima li Crna Gora nafte i gasa znaće se u decembru
Bušenje u crnogorskom podmorju je počelo u martu ove godine, uz očekivanje da će prvi rezultati
biti poznati u avgustu. (Izvor: YouTube Screenshot)

Prema ranijim procenama, očekuje se veliko nalazište nafte i gasa.

Govoreći o dobiti koju ovakav projekat može doneti Crnoj Gori, državni sekretar za energetiku Marko Perunović je u martu, kada je projekat zaživeo i rekao da su očekivanja izuzetno velika.

Prema njegovim rečima, ugovor je napravljen po najtransparentnijem i najboljem norveškom modelu.

“Osnova tog ugovora je da od čitave eksploatisane količine 54 odsto ide Crnoj Gori. Na tih 54 odsto u odnosu na proizvedenu količinu imaćemo još dodatnih pet do 12 procenata. Pored toga postoji nešto što se zove royality fee, tako da dolazimo do između 62 i 68 procenata koji ide državi Crnoj Gori u odnosu na sve što je proizvedeno iz tog, ili još nekih ležišta u okviru koncesionih blokova koje je zakupio konzorcijum kompanija Eni i Novatek”, rekao je tada Perunović.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...