Rusija: Nafta i gas će još dugo biti dominantni energenti

Autor:   BM

U narednim decenijama nafta i gas će i dalje biti dominantni energenti u globalnoj potrošnji, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. Prema njegovoj oceni, udeo nafte i gasa u svetskom energeskom miksu će se sa 85 procenata smanjiti na između 65 i 70 odsto, a ne na 20 i 30 procenata, kako su prognozirali neki stručnjaci. Ruski pogled na budućnost globalne potražnje za energijom je usklađen sa predikcijama saudijskog naftnog giganta, kompanije Aramco, ali i OPEK-a. (Foto: Pixabay)

Nafta i gas, koji trenutno imaju oko 85 odsto udela u globalnom energetskom miksu, ne mogu se u potpunosti zameniti, ocenio je u četvrtak potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak na konferenciji “Ruska energetska nedelja”, koji se održava u Moskvi.

Nafta trenutno čini oko 31 odsto svetske potrošnje energije, rekao je Novak, dodajući da je „očigledno da u narednim decenijama nećemo u potpunosti napraviti otklon od ugljovodonika, uprkos različitim projekcijama budućnosti gasa i nafte“.

Ruski zvaničnik ocenjuje da će se udeo nafte i gasa u svetskom energeskom miksu, sa 85 procenata smanjiti na između 65 i 70 odsto, a ne na 20 i 30 procenata, kako su prognozirali neki stručnjaci.

Novak je rekao da u Rusiji preovladava oprezniji stav u pogledu očekivanja da u budućnosti dođe do značajnog smanjenja potrošnje nafte i gasa, “jer se ne razmišlja samo o novim izvorima energije, već i o energetskoj bezbednosti, pre svega energetskoj bezbednosti Rusije”.

Rusija: Nafta i gas će još dugo biti dominantni energenti
Nafta trenutno čini oko 31 odsto svetske potrošnje energije. (Izvor: Pixabay)

Nafta i gas dominantni do sredine veka

Ruski pogled na budućnost globalne potražnje za energijom i zastupljenosti izvora energije u ukupnoj potrošnji je više usklađen sa predikcijama saudijskog naftnog giganta, kompanije Aramco, ali i OPEK-a, a oni procenjuju da će nafta i gas igrati izuzetno značajnu ulogu u svetu, barem do 2050. godine.

Prema proceni koju je OPEK izneo u septembru, očekuje se da će globalna potražnja za naftom nastaviti da raste sredinom naredne decenije i da će dostići 108 miliona barela dnevno (bpd), nakon čega će se rast tražnje stabilizovati do 2045. godine, navodi portal OilPrice.

Rusija: Nafta i gas će još dugo biti dominantni energenti
OPEK procenjuje da će nafta i gas igrati izuzetno značajnu ulogu u svetu,
barem do 2050. godine. (Izvor: Pixabay)

OPEK procenjuje da će potražnja za naftom zabeležiti "snažan" rast u kratkoročnom i srednjoročnom periodu, pre nego što dosegne svoj maksimum koji se predviđa u dugoročnim prognozama.

Istovremeno se procenjuje da će, osim hidroenergije i prirodnog gasa, obnovljivi izvori početi da beleže značajniji rast između 2035. i 2045. godine, kada se očekuje da će potražnja za naftom biti na stabilnom nivou.

OPEK je takođe izneo procenu da će obnovljivi izvori, uz prirodni gas, nastaviti da sve više dobijaju na značaju u vremenu koje dolazi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...