Gasprom: Domaće tržište ima prednost u odnosu na izvoz gasa

ML

Tražnja za zemnim gasom u Evropi raste delimično i usled reakcije na oporavak ekonomije, a uticaj imaju i niske rezerve gasa pred predstojeću sezonu grejanja
(ilustracija, Trasa Severnog toka 1 i 2 koja prolazi najvećim delom po dnu Baltičkog mora)

Ruska gasna kompanija Gasprom davaće ove godine prilikom prodaje zemnog gasa prednost domaćem tržištu u odnosu na izvoz. To je, kako prenosi agencija Interfaks (Interfax), izjavio Sergej Gustov koji je zadužen za tržište Rusije u ovom najvećem ruskom prozvođaču i izvozniku gasa.

Ova informacija objavljena je u vreme kada su cene na evropskom tržištu prešle 100 evra za jedan megavat čas. To se upravo juče dogodilo u Holandji.

"Pošto smo imali veoma toplo leto, to znači da će zima biti jako hladna", izjavio je Gustov koji zadužen u Gaspromu za domaće tržište na kome godišnje proda oko 200 milijardi kubnih metara gasa (On se, ipak, ograđuje od "prognoze oštre zime" za koju kaže da je – njegova, lična).

Gasprom je u septembru dovršio gradnju gasovoda Severni tok 2 koji će, po dnu Baltičkog mora, dopremati još više ruskog gasa u Evropu. Od 2011. radi i Severni tok 1 koji ima isti kapacitet tj 55 milijardi kubnih metara gasa. 

Tražnja za zemnim gasom u Evropi raste delimično i usled reakcije na oporavak ekonomije, a uticaj imaju sigurno i niske rezerve gasa pred predstojeću sezonu grejanja. Strahovanja za sudbinu isporuka, kao i približavanje zime, povećavaju još više rast tražnje.

Gasprom je glavni evropski snabdevač gasom (ostali su iz Norveške i Alžira). Gazprom isporučuje svoj gas, uglavnom, prema dugoročnim ugovorima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...