Ruski gas preko Turskog toka krenuo ka Mađarskoj i Hrvatskoj

Autor:   BM

Ruski "Gasprom“ počeo je danas da isporučuje prirodni gas Mađarskoj i Hrvatskoj preko novog gasovoda Turski tok, i dalje preko nacionalnih gasovoda Bugarske, Srbije i Mađarske, takozvanog Balkanskog toka, saopštila je danas ta kompanija. (Foto: Gazprom)

“Snabdevanje gasom putem nove rute postalo je moguće zahvaljujući izgradnji novog magistralnog gasovoda kompanije FGSZ na teritoriji Mađarske i završetku proširenja nacionalnih transportnih sistema za gas u Bugarskoj i Srbiji, gde su operateri Bulgartransgaz EAD i GASTRANS doo Novi Sad pustili u rad kompresorske stanice”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Gasproma.

U sredu je ovaj gasni gigant objavio da danas stupa na snagu ugovor između Gasproma i mađarske energetske kompanije MVM CEEnergy, u skladu sa kojim će Budimpešta u narednih 15 godina svake godine isporučivati četiri i po milijarde kubnih metara gasa putem gasovoda “Turski tok” i tako zaobići Ukrajinu.

Plan o isporuci gasa Mađarskoj preko "Turskog toka" jeste naljutio Ukrajinu, jer je ostala bez dela prihoda od tranzita ovog energenta i više ne može da vrši povratni uvoz gasa iz Mađarske, podseća Rojters.

Ruski gas preko Turskog toka krenuo ka Mađarskoj i Hrvatskoj
Plan o isporuci gasa Mađarskoj preko "Turskog toka" jeste naljutio Ukrajinu. (Izvor: Gazprom)

Kijev je, posle zaključivanja ugovora između ruske i mađarske kompanije saopštio da je razočaran takvim potezom i da će se obratiti Evropskoj komisiji kako bi se dobila ocena o njegovoj usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.

Gasovod "Turski tok", projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša”, povezuje Rusiju i Tursku preko Crnog mora i ima za cilj da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...