Tjurdenjev: Strategija razvoja na tri koloseka

Izvor:   NIS

NIS nastavlja sa daljim razvojem i investicijama, a tri su osnovna pravca ulaganja - istraživanje i proizvodnja, Rafinerija nafte Pančevo i modernizacija i razvoj maloprodajne mreže, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a u intervjuu za dnevni list „Politika“. (Foto: NIS)

Prema rečima Tjurdenjeva, u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa cilj NIS-a je da proizvede planirane količine nafte i gasa, dok se u Rafineriji nafte Pančevo sprovode pripreme za proces modernizacije rafinerije koji će povećati konkurentnost kada je reč o proizvodnji komponenti za motorna goriva i sirovina za petrohemiju.

„Treći osnovni pravac ulaganja je modernizacija i razvoj naše maloprodajne mreže. Planiramo da u ovoj godini privedemo kraju izgradnju četiri nove i rekonstruišemo šest starih benzinskih stanica u Srbiji”, izjavio je Tjurdenjev i dodao da kompanija relizuje niz projekata čiji je cilj povećanje efikasnosti kako bi NIS ubuduće mogao da odgovori na globalne izazove naftne industrije.

Tjurdenjev je podsetio da su poslovni rezultati za prvih šest meseci ove godine znatno bolji od prošlogodišnjih pa tako neto dobit NIS-a za prvih šest meseci iznosi nešto više od šest milijardi dinara, dok je EBITDA 22,2 milijarde dinara, što je povećanje od gotovo 10 puta u poređenju sa istim periodom 2020.

“Dva faktora su doprinela boljim rezultatima. S jedne strane, to je rast cena nafte i oporavak potražnje, a sa druge to su mere koje smo preduzeli kako bismo unapredili efikasnost i smanjili troškove. Naš poslovni model daje rezultate i nastavićemo sa programom mera koji se pokazao uspešnim u krizi”, izjavio je Tjurdenjev.

Prvi čovek NIS-a podsetio je da se kompanija bavi i trgovinom električne energije, kao i da je od velikog značaja za NIS i društveno odgovorno poslovanje kao i podrška razvoju zajednice.

„Od 2009. godine ukupno smo u društveno odgovorne projekte investirali više od 4,1 milijarde dinara. Osnovni pravci ulaganja su podrška mladima, ulaganje u razvoj lokalnih zajednica, poboljšanje kvaliteta obrazavanja. Takođe, tu su i podrška naučnim institucijama i školama, podrška razvoju kulture i umetnosti, dečjeg i profesionalnog sporta”, naveo je Tjurdenjev i dodao da će kompanija i u 2021. godini, za realizaciju ekoloških projekata u 12 lokalnih zajednica, izdvojiti 107,5 miliona dinara.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...