Novi rekordi evropskih cena gasa i struje

M.L.

Rezerve gasa, uglja i vode za proizvodnju struje najmanje su u poslednjih deset godina
(Birmingham, 28.09.2021 - na pumpama u Britaniji i dalje je nestašica goriva)

Evropske cene gasa i električne energije ponovo su juče porasle i dostigle nove rekorde što, prema analitičarima, signalizuje da će se manjak isporuka tokom zimske sezone, koja počinje ovog vikenda, još više pogoršati.

Kako javljaju agencije, zalihe gasa, uglja i vode (za proizvodnju električne energije) su najniže u poslednjih deset godina i trenutno je malo signala da bi se situacija mogla popraviti u dogledno vreme, kada se očekuje da će  tražnja ubrzano povećavati posle pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

Isporuke ruskog gasa prema terminalu Malinov (Malinow) opet su danas smanjene i tako pokvarile jučerašnji oporavak. Isporuke ovim važnim tranzitnim pravcem su sada za oko trećinu niže nego početkom ove sedmice.

Evropske elektrane, koje bi htele da kupe još više uglja iz Rusije, to ne mogu jer mogućnosti novih isporuka su ograničene.

Smanjenje isporuka pogodilo je nepripremljeno tržište u vreme kada zemlje već počinju da uzimaju gas iz rezervoara. A rezerve gasa u Evropi za ovo doba godine najniže su za poslednjih više od deset godina.

"Nismo očekivali ovakve cene", izjavio potpredsednik kompanije Ekvinor (Equinor) ASA  Aleks (Alex) Grant na konferenciji u Londonu. "U cene je uračunat i dodatak zbog rizika koji može nastati u budućnosti, a taj rizik je veoma zavisan od isporuka gasa", dodao je on.

Juče je bankrotiralo još nekoliko britanskih  isporučilaca energije (ukupno deset do sada u poslednja dva meseca) tako da će u Britaniji oko 1,7 miliona domaćinstava morati da potraži nove snabdevače na pragu zime.

Ugovori o kupovini gasa sa isporukum idućeg meseca na holandskoj berzi TTF (koji su referentna evropska cena za plin) poskupeli su za 6,1 posto tj na 91,85 evra za megavatčas (MWH).

U Nemačkoj je cena porasla za 7,4 procenta tj na 126,5 evra za MWH. Na novom rekordu su i cene na britanskoj berzi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...