Britanska vojska pomaže u isporuci goriva

Autor:   BM

Britanska vojska je spremna da pomogne u vezi sa problemom isporuke goriva, imajući u vidu da se već četiri dana formiraju dugi redovi u očekivanju nestašice, a benzinske stanice u toj zemlji zatvaraju. (Procenjuje se da Britaniji nedostaje više od 100.000 vozača kamiona, što uključuje i isporuke goriva benzinskim stanicama. Foto: Pixabay)

Oko 150 vozača vojnih cisterni pripremiće se za isporuke pumpama koje su ostale prazne usled paničnog kupovanja goriva tokom prethodnih dana, prenosi BBC.

Porast potražnje za gorivom u Velikoj Britaniji usledio je zbog straha da će lanac isporuke goriva biti pogođen nedostatkom vozača cisterni, iako goriva ima dovoljno u rafinerijama.

"Počinjemo da primećujemo da se panična kupovina ublažava i da je više vrsta goriva dostupno na benzinskim stanicama", izjavio je ministar saobraćaja Grant Šaps (Shapps).

Procenjuje se da Britaniji nedostaje više od 100.000 vozača kamiona, što u prethodnih nekoliko meseci izaziva probleme u industrijskim sektorima, uključujući isporuke hrane supermarketima.

Britanska vojska pomaže u isporuci goriva
Oko 150 vozača vojnih cisterni pripremiće se za isporuke pumpama koje su ostale bez goriva
tokom prethodnih dana. (Izvor: Pixabay)

Vlada tvrdi da građani nepotrebno kupuju gorivo i stvaraju redove na mnogim benzinskim pumpama, zbog čega je nestalo goriva na nekim mestima.

BP, koji ima 1.200 pumpi u Britaniji, navodi da zbog intenzivne potražnje u četvrtak i petak, oko 30 odsto pumpi u njihovoj mreži nema osnovne tipove goriva.

Grupa za monitoring RAC saopštila je da je cena litra bezolovnog benzina porasla od petka na najviši nivo u poslednjih osam godina.

Ministar Šaps je ranije objasnio da je nedostatak vozača posledica poremećaja izazvanih pandemijom kovida-19, koja je, zbog uvedenih ograničenja, sprečila da novi radnici uđu u zemlju.

Britanska vojska pomaže u isporuci goriva
BP, koji ima 1.200 pumpi u Britaniji, navodi da je zbog velike potražnje oko 30 odsto pumpi u
njihovoj mreži ostalo bez osnovnih tipova goriva. (Izvor: Pixabay)

Prevoznička grupacija „Lodžistiks UK“ je procenila da je Britaniji potrebno oko 90.000 vozača teretnih vozila.

Britanska vlada je najavila plan izdavanja privremenih viza za 5.000 stranih vozača kamiona.

Privrednici, međutim, upozoravaju da je to kratkoročno rešenje koje neće rešiti problem nedostatka radne snage, zbog čega prete krupni poremećaji snabdevanja,  i to ne samo gorivom.

Šaps je rekao da je paniku oko benzina veštački stvorena, i za to okrivio udruženje prevoznika koje, kako tvrdi, želi da dovođenjem Evropljana „podrije“ plate britanskih vozača.

Nedostatak vozača napravilo je problem mnogim privrednim aktivnostima poslednjih meseci, od samoposluga, do lanaca brze hrane, podseća BBC.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...