Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda

Izvor:   NIS

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta. (Foto: NIS)

„Osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiće nam da dodatno unapredimo konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata. Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu. Na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije“, izjavio je ovim povodom Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda
(Izvor: NIS)

Za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavljena je rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama, navodi se u saopštenju kompanije.

Takođe, obezbeđeno je automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta.

Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda
(Izvor: NIS)

Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje.

Početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom u Rafineriji nafte Pančevo ukazuje na spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...