Gas u Evropi bi mogao biti još skuplji

Autor:   BM

Značajno kašnjenje u punjenju gasom podzemnih skladišta u Evropi i sve veća potražnja doveli su do rekordne cene tog energenta u Evropi, a ti bi rekordi u bliskoj budućnosti mogli biti oboreni, rekao je danas predsednik odbora Gasproma Aleksej Miler, na godišnjoj skupštini Međunarodnog poslovnog kongresa u Moskvi, prenosi Tass. (Foto: Gazprom)

Prvi čoveka Gasproma, Aleksej Miler smatra da Evropa neće moći da nadoknadi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta gasa tako da će u jesenje-zimsku sezonu ući sa nedostatkom gasa u tim skladištima.

“Pitanje je samo u kom obimu”, rekao je Miler.

Zaostatak u punjenju evropskih podzemnih skladišta gasom trenutno iznosi 22,9 milijardi kubnih metara, a "to je vrlo velika količina", rekao je Miller na godišnjoj skupštini Međunarodnog poslovnog kongresa u Moskvi.

U sredu je cena prirodnog gasa na aukciji porasla je za 159 dolara, i nekoliko puta je oborila istorijski rekord. Na svom vrhuncu, cena je dostigla 970 dolara za 1.000 kubnih metara, ali je do kraja trgovanja pala na oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara. Sada je cena za istu tu količinu na nivou od 770 dolara.

Ima stručnjaka koji smatraju da bi cena mogla da dostigne 1.000 dolara po kubnom metru pod određenim uslovima, što će zavisiti od nekoliko faktora, uključujući tržište gasa u Aziji, vremenske uslove u Evropi i pokretanje Severnog toka 2, prenosi Tass.

Aleksej Miler, predsednik odbora Gasproma
Aleksej Miler, predsednik odbora Gasproma (Izvor: Gazprom)

Kinesko tržište u fokusu

I dok je cena gasa u Evropi ovih dana na istorijskom maksimumu, zalihe tečnog prirodnog gasa (LNG) se usmeravaju na azijsko tržište, koje pokazuje izuzetan rast tražnje.

Predsednik odbora Gasproma, Aleksej Miler ističe da Kina pre svega pokazuje "zapanjujući" potencijal za rast potražnje za gasom, dok će na širem planu, odnosno u celom azijsko-pacifičkom regionu, potrošnja gasa porasti za 1,5 biliona kubnih metara do 2040. godine, gde će se 60 odsto tih potrebnih količina obezbeđivati uvozom.

“Kinesko tržište je najdinamičnije i najbrže u smislu rasta. Svake godine nas jednostavno zapanji rastom potrošnje, i 2021. godina nije izuzetak. U prvoj polovini godine obim potrošnje prirodnog gasa u Kini povećan je za 15,5 odsto, dok je obim uvoza veći za 23,8 odsto. To znači da će do kraja 2021. prognozirane potrošnje u Kini iznositi 360 milijardi kubnih metara, a obim uvoza 160 milijardi kubnih metara", rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će do 2035. godine uvoz prirodnog gasa u Kinu dostići nivo od 300 milijardi kubnih metara godišnje.

Miler ističe da je za azijsko-pacifički region veoma važno osigurati da energetski bilans ovih zemalja bude ekološki prihvatljiv. Smatra da bi prirodni gas u tome trebalo da ima značajnu ulogu, jer je kako kaže “prirodni gas najčišći, najpouzdaniji i pristupačan prirodni resurs”, kao i da je u smislu razvoja tehnološke potrošnje, teško pronaći alternativu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...