IEA smanjila prognozu globalne potražnje za naftom

Autor:   BM

Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je prognozu globalne potražnje za naftom u 2021. godini zbog ubrzanog širenja delta soja korona virusa i uticaja koji će to imati na svetsku ekonomiju. U izveštaju Agencije koji je objavljen danas, navodi se da je globalna potražnja za naftom u julu krenula da opada usled naglog povećanja infekcija delta varijantom kovida-19, kao i da će se usporavanje tražnje nastaviti do kraja godine. (Foto: Pixabay)

Projekcija rasta potražnje za naftom u drugoj polovini 2021. godine je oštrije srezana, jer će nove mere kovid ograničenja uvedene u nekoliko velikih zemalja potrošaca nafte, posebno u Aziji, smanjiti mobilnost i potrebe za naftom, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA) u izveštaju za jul.

Ova organizacija sa sedištem u Parizu je smanjila globalnu prognozu rasta tražnje za naftom za 100.000 barela dnevno za celu 2021. godinu, i predviđa da će tražnja u drugoj polovini godine biti za pola miliona barela dnevno manja u odnosu na junsku procenu, "zbog pogoršanja progresije pandemije". 

IEA sada procenjuje da globalna potražnja za naftom raste u proseku za 5,3 miliona barela dnevno i da će dostići nivo od 96,2 miliona barela dnevno u 2021. godini, dok se za 2022. godinu predviđa rast za još 3,2 miliona barela dnevno. Pre početka pandemije, prognoziran je rast od skoro 100 miliona barela, samo tokom ove godine. 

„Procenjujemo da je potražnja pala u julu jer je brzo širenje delta soja kovida-19 potkopalo isporuke u Kini, Indoneziji i drugim delovima Azije“, precizira se u izveštaju.

Prognoza dolazi samo mesec dana nakon što je Međunarodna agencija za energetiku pozvala najveće svetske proizvođače nafte u okviru kartela OPEK+ da povećaju proizvodnju kako bi se izbegao nedostatak koji bi mogao uzrokovati skok tržišnih cena i povećati troškove velikih ekonomija dok nastoje da pronađu izlaz iz pandemije.

Nakon što je u junu skočila za 3,8 miliona barela dnevno, IEA je saopštila da je globalna potražnja za naftom u julu„ naglo preokrenula kurs ”i pala za 120.000 barela dnevno, a cene nafte su pale za 6 odsto od kraja jula zbog sve veće zabrinutosti koju je izazvalo delta soj virusa i s tim u vezi smanjena potražnja u Aziji, posebno u Kini, i to baš kada je na tržište počela da stiže veća ponuda, podseća britanski list Financial Times.

Međutim, IEA je poboljšala prognozu potražnje za naftom za iduću godinu za 200.000 barela dnevno, predviđajući da će ona u drugoj polovini 2022. dostići nivo pre pandemije ako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici nastave sa aktuelnim planom o povećanju proizvodnje.

Rast proizvodnje u SAD 

Posle skromnog povećanja od 600.000 barela dnevno ove godine, IEA očekuje da će ponuda izvan OPEK+ alijanse porasti za 1,7 miliona barela dnevno, pri čemu će se u Sjedinjenim Američkim Državama ostvariti skoro 60 odsto tog rasta.

Vašington je juče pozvao OPEK da poveća proizvodnju nafte kako bi se uhvatio u koštac sa rastom cena benzina, koje su se popele iznad 3 dolara po galonu i pomogne ekonomskom oporavku od pandemije.

Apel Bajdenove administracije OPEK-u je neka vrsta „tupog instrumenta“ za reešavanje tržišne dinamike, ocenjue šef sektora za strategiju tržišta roba u investicionoj banci RBC Capital Markets, Helma Kroft.

„Sa fokusom na postizanju neto nula emisije do 2050. godine, čini se da je ohrabrivanje veće američke proizvodnje nafte apsolutno loš početak” rekla je Kroft za Financial Times.

Otuda pozivanje na OPEC može biti jedini potez koji se može povući kako bi SAD  cene goriva držale pod kontrolom, dok istovremeno pokušavaju da očuvaju klimu, a treba imati u vidu da se sve dešava u nedelji tokom koje su Ujedinjene nacije izdale najozbiljnije upozorenje o veoma ograničenom roku za ublažavanje najgorih posledica globalnog zagrevanja.

Neformalna alijansa nazvana OPEK+, koju čine članice naftnog kartela i pojedine zemlje nečlanice OPEK-a s Rusijom na čelu, postigle su inače u julu dogovor o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno svakog meseca, počev od avgusta 2021. do kraja naredne godine, zbog rasta potražnje.

Naredni sastanak na kome će se razmotriti pitanje proizvodnje trebalo bi da se održi 1. septembra. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...