OPEK+ povećava snabdevanje tržišta u avgustu

Autor:   BM

Proizvođači nafte u okviru grupe OPEK+ danas su postigli dogovor da povećaju isporuku nafte od avgusta za 400.000 barela dnevno, kako bi snizili cene koje su dostigle najviši nivo u poslednje dve i po godine. Sporazum uključuje i revidiranje proizvodnih kvota od maja sledeće godine čime se izlazi u susret Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim članicama koje zahtevaju povećanje proizvodnje. Naredni sastanak na ministarskom nivou održaće se 1. septembra. (Foto: Shutterstock)

Prema danas postignutom sporazumu, zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o povećanju proizvodnje nafte, koji je bio povod ozbiljnog zaoštravanja sa Saudijskom Arabijom i dvonedeljnog zastoja u razgovorima u okviru organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, je većim delom usvojen.

Emiratima, po obimu trećem proizvođaču unutar OPEK-a je odobreno da sa sadašnjih 3,168 povećaju proizvodnju na 3,5 barela dnevno, i to od maja naredne godine, jer do kraja aprila važi tekući sporazum o kvotama, postignut prošle godine.

OPEK+ je prošle godine smanjio proizvodnju za rekordnih 10 miliona barela dnevno zbog pada potražnje nafte i pada cena usled pandemije korona virusa.

Zatim je postepeno povećavao količine, tako da je smanjenje iznosilo oko 5,8 miliona barela dnevno.

Emirati su tvrdili da ranije utvrđene proizvodne kvote nisu u skladu sa trenutnim proizvodnim kapacitetima te države i da u poređenju sa proizvodnjom od oktobra 2018. godine, razlika iznosi skoro 18 procenata, što je najveći udeo među proizvođačima u bloku.

Inicijalni zahtev Emirata se odnosio na povećanje proizvodnje u toj zemlji od 3,8 odsto, ali zadovoljstvo izdejstvovanim pomeranjem ne izostaje.

Nakon postignutog dogovora ministar energije i infrastrukture UAE Suhail Al Mazrui (Mazrouei) je rekao da Emirati ostaju članica OPEK-a, da su posvećeni alijansi, kao i da će “uvek raditi u okvirima grupe kako bi se postigla tržišna ravnoteža”, prenosi list The National iz Emirata.

OPEK+ povećava snabdevanje tržišta u avgustu
OPEK+ sporazum predviđa i da se od avgusta do decembra 2021. godine poveća ukupna ponuda nafte
za 400.000 barela dnevno. (Izvor: Adnoc)

Veće snabdevanje smanjuje cene

Danas postigniti sporazum u okviru OPEK grupe i njenih saveznika predviđa i da se od avgusta do decembra 2021. godine poveća ukupna pronuda nafte za dodatna dva miliona barela ili 0,4 miliona barela dnevno. 

To znači da će i drugi proizvođači, uključujući Irak, Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Rusiju, biti u prilici da povećaju proizvodnju.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas za nacionalnu televizuju Россия 24, da će ta zemlja od idućeg meseca početi da povećava proizvodnju nafte mesečno za 100.000 barela dnevno i da će dostići nivo proizvodnje pre krize u maju 2022. godine.

Prema Novakovim rečima, sporazum u okviru OPEK+ pruža mogućnost Rusiji da tokom ove i naredne godine proizvede dodatnu količinu od oko 21 milion tona nafte, što će u ruski budžet upumpati novih 5,4 milijarde dolara (400 milijardi rubalja) i sa prosečnom cenom nafte od 60 dolara za barel.

OPEK+ povećava snabdevanje tržišta u avgustu
Zbog povećanja snabdevanja tržišta analitičari očekuju umereni pad cena prema 75 dolara po barelu.
(Izvor: Aramco)

Posle odluke organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da se poveća snabdevanje tržišta, Brent sirova nafta i dalje se kreće ka vrednosti od 80 dolara po barelu, jer će potražnja nadmašiti ponudu, rekao je Đovani Staunovo, robni analitičar švajcarske banke UBS (Union Bank of Switzerland).

"Uz dalji rast proizvodnje tokom narednih meseci od OPEK+ zemalja, takođe vidimo da tržište postaje sve manje kako se krećemo prema kraju godine, tako da očekujemo umereni pad cena prema 75 dolara po barelu", ocenio je Stanuovo.

Smatra da OPEK+ i dalje “kontroliše situaciju” kroz mesečne sastanke grupe kako bi se prilagodio situaciji u nesvakidašnjim okolnostima.

Prema njegovim rečima, poslednji konsenzus u okviru te grupacije pružiće signal akterima koji ne posluju u okviru OPEK+ u vezi sa budućim investicionim planovima i doprineće snižavanju cena u odnosu na trenutne.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...