MOL grupa kupuje OMV maloprodajnu mrežu u Sloveniji

Autor:   BM

Koncern MOL grupa postigao je dogovor sa austrijskom kompanijom OMV da kupi udeo od 92,25 odsto u kompaniji OMV Slovenija, po ceni od 301 milion evra, navodi se u saopštenju mađarske kompanije. MOL grupa je trenutno treći igrač po snazi na tržištu maloprodaje i poseduje 48 servisnih stanica MOL, uz pet servisnih stanica u Sloveniji pod hrvatskim brendom INA. (Transakcija uključuje 120 servisnih stanica širom Slovenije. Foto: OMV)

Akvizicijom austrijskog OMV-a, mađarska MOL grupa i hrvatska INA postaće stoprocentni vlasnici i veleprodaje kupljene kompanije, jer INA već poseduje manjinski udeo od 7,75 odsto kapitala u OMV Slovenija.

Transakcija uključuje 120 servisnih stanica širom Slovenije. U okviru OMV Slovenija posluju tri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/Diskont (8), navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MOL grupe.

Navodi se takođe da ova transakcija podleže odobrenju za spajanje.

U MOL-u navode i da je postignuti dogovor u skladu je sa ažuriranom dugoročnom strategijom koja se odnosi na ovu i narednu deceniju (SHAPE TOMORROW 2030+) i koja posebnu pažnju poklanja razvoju segmenta usluga (Consumer Services).

MOL grupa kupuje OMV maloprodajnu mrežu u Sloveniji
MOL grupa namerava da razvija segment usluga usmeren na krajnje kupce, jer smatra da ima odličan potencijal u okviru tranzicije na polju energije. (Izvor: MOL grupa)

„Ovaj korak u skladu je sa našim strateškim ciljevima da dalje proširimo našu mrežu servisnih stanica na postojećim i novim tržištima u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Cilj MOL grupe do 2025. godine jeste da ima 2.200 servisnih stanica, ili možda i više, ako se ukaže još dobrih prilika”, rekao je predsednik Uprave i izvršni direktor MOL grupe Žolt Hernadi.

Prema njegovim rečima, segment usluga usmeren na krajnje kupce ima odličan potencijal u okviru tranzicije na polju energije.

“Naše servisne stanice više nisu samo benzinske pumpe. Uz konstantan razvoj i digitizaciju i oblikovanje budućih potrošačkih i trendova mobilnosti, MOL nudi pogodnosti za ljude u pokretu, bez obzira na vrstu energije na koju se potrošači oslanjaju u transportu. Takođe, naš integrisani poslovni model i ubrzan razvoj nude nam priliku da obezbedimo finansijske resurse za razvoj održivih rešenja i unapređenje cirkularne ekonomije u regionu”, napominje Hernadi.

Slovenija nije novo tržište za MOL grupe, jer je tokom poslednjih 25 godina mađarska kompanija na ovom tržištu imala priliku plasira svoja goriva i usluge. U tom smislu se poslovni poduhvat u partnerstvu sa kompanijom INA u MOL-u sagleda kao prilika za ostvarivanje pozicije “jednog od ključnih igrača na slovenačkom tržištu”.

Akvizicija OMV Slovenija je treći najavljeni poslovni sporazum od februara 2021. godine kada je MOL grupa revidirala svoju dugoročnu strategiju.

MOL grupa kupuje OMV maloprodajnu mrežu u Sloveniji
Mađarska kompanija je na slovenačkom tržištu prisutna dve i po decenije. (Izvor: MOL grupa)

U nastojanju da ostvari postavljene ciljeve, MOL grupa je nedavno objavila da je od kompanije Slovnaft, inače članice MOL grupe kupila kompaniju Normbeny+z Slovakia, što uključuje 16 servisnih stanica u Slovačkoj koje posluju pod okriljem brenda Lukoil.

MOL je takođe sklopio sporazum sa švajcarskom Marše Internacional (Marché International AG) o kupovini te kompanije u Mađarskoj, u okviru koje u toj zemlji posluje 9 restorana pod Marché brendom.

MOL je ušao na slovenačko tržište 1996. godine sa ciljem da uspostavi maloprodajnu mrežu, uz poslovanje u sektoru veleprodaje. Do 2011. godine, kompanija je imala 31 servisnu stanicu. Sa potpuno novim investicijama i integracijom 5 INA stanica, MOL Slovenija trenutno posluje sa 53 servisne stanice.

U ovom trenutku MOL grupa ima mrežu koju čini 1.941 servisna stanica u devet zemalja pod različitim brendovima: 466 u Mađarskoj, 434 u Hrvatskoj, 304 u Češkoj, 254 u Slovačkoj, 243 u Rumuniji, 106 u Bosni i Hercegovini, 70 u Srbiji, 53 u Sloveniji i 11 u Crnoj Gori.

Mađarska kompanija je tržišni lider u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini, drugi najveći učesnik na tržištu u Češkoj i treći po veličini u Sloveniji, Rumuniji i Crnoj Gori.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...