Rusija gradi Pakistanski tok

Autor:   M.Ž.

Rusija i Pakistan su potpisali međudržavni sporazum o izgradnji 1.122 kilometara dugog gasovoda “Pakistanski tok” čija se vrednost procenjuje na oko dve milijarde evra. Gasovod koji će izgraditi Rusija treba da poveže prijemne terminale za tečni prirodni gas u priobalju zemlje sa njenim severnim oblastima, gde će se graditi elektrane na tečni prirodni gas. (Projekat je najveća ruska investicija u ovu južnoazijsku državu nakon što je Moskva izgradila Pakistanske čeličane u julu 1973. godine. Foto: Shutterstock)

Rusija i Pakistan potpisali su u petak sporazum u Moskvi o izgradnji gasovoda “Projekat gasovoda - Pakistanski tok” (PSGPP), koji će omogućiti isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) iz obalnih područja Pakistana u industrijske oblasti na severu zemlje, saopštilo je rusko Ministarstvo energetike, a prenosi saudijski dnevnik na engleskom Arab News.

Sporazum koji treba da pojača sposobnost ove južnoazijske zemlje za unutrašnji transport uvezenog tečnog prirodnog gasa potpisali su ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov i pakistanski ambasador u Rusiji Šafkat Ali-Kan.

Gasovod zapravo treba da poveže prijemne terminale za tečni prirodni gas (LNG) u lukama gradova Gvadar i Karači na jugu Pakistana sa gradom Kasur na severu zemlje, gde će se graditi elektrane na tečni prirodni gas.

U zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva energetike se još navodi da će gasovod dužine preko 1.122 kilometara imati propusni kapacitet do 12,3 milijarde kubnih metara godišnje i pet kompresorskih stanica.

Procenjuje se da će izgradnja gasovoda koštati nešto manje od 2 milijarde evra, odnosno oko 2,2 milijarde dolara, iako zvanični troškovi još nisu potvrđeni.

Projekat je od strateškog značaja za pakistansku vladu, jer nestašica energije ograničava ekonomski rast. Realizuje se u okviru sporazuma između vlade Rusije i Pakistana potpisanog 2015. godine.

Realizacija projekta prvobitnog naziva “Projekat gasovoda Sever-Jug” je sve do sada odlagana zbog neslaganja povodom naknada, kao i sankcija Sjedinjenih Država protiv ruske državne korporacije Rostec.

Rusija i Pakistan grade gasovod vredan oko dve milijarde evra
Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov i pakistanski ambasador u Ruskoj Federaciji Šafkat Ali-Kan potpisuju u Moskvi sporazum o izgradnji gasovoda 28. maja 2021. (Izvor: Ministarstvo energetike Rusije)

Jačanje ekonomskih saradnje

Izgradnja gasovoda “Pakistanski tok” je najveća ruska investicija u ovu južnoazijsku državu nakon što je Moskva izgradila Pakistanske čeličane u julu 1973. i očekuje se da će naznačiti novu eru ekonomske saradnje dve zemlje.

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov ocenio je prilikom potpisivanja strateškog dokumenta o izgradnji gasovoda da sporazum pruža mogućnost ruskim kompanijama da krenu sa realizacijom projekta “u vrlo bliskoj budućnosti”.

Šulginov je rekao i da će izgradnja gasovoda pomoći „pakistanskoj strani da ojača sopstvenu energetsku sigurnost i poveća upotrebu prirodnog gasa kao ekološki prihvatljivog izvora energije“.

Projekat je ponovo iniciran posle sastanka tehničkog odbora Rusije i Pakistana prošlog novembra, kada je ruska strana pokazala spremnost da u potpunosti snosi troškove izgradnje gasovoda, kao i da nakon 25 godina prenese vlasništvo i upravljanje operacijama na pakistansku vladu. Prema međudržavnom sporazumu iz 2015. godine, Rusija je trebalo da finasira 85 odsto projekta, a Pakistan 15 odsto.

U novembru prošle godine projekat je i promenio naziv u “Projekat gasovoda Pakistanski tok”.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...