RUSI PRE FEBRUARA U NIS-U

Jelica Putniković

Gazpromnjeft je dobio zeleno svetlo Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu Naftne industrije Srbije AD, što znači da imaju pet radnih dana da uplate 400 miliona evra i otpočnu sa preuzimanjem NIS-a

Ruskoj kompaniji Gazpromnjeft je Komisije za zaštitu konkurencije juče dostavila zvanično obaveštenje o tome da nije nadležna da utvrdi da li Gaspromnjeft kupovinom NIS postaje monopolista na srpskom tržištu. To praktično znači da od danas teče rok od pet radnih dana u kom Gazpromnjeft treba da uplati 400 miliona evra za kupovinu 51 % akcija NIS-a AD. U daljoj proceduri, predviđenoj ugovorom potpisanim 24. decembra prošle godine u Moskvi Gazpromnjeft obaveštava prodavca, dakle, Vladu Srbije, o tome da je platio ugovoreni iznos za akcije. Prodavac daje nalog za prenos 51 % akcija u vlasništvo Gazpromnjefta. Sledeći korak je sazivanje Skupštine akcionara NIS-a, na kojoj treba da se donesu neophodne odluke za buduće korporativno upravljanje kompanijom čiji će većinski vlasnik biti Rusi.

I prodat NIS ostaje partijska prćija

Prema informacijama Balkanmagazina iz NIS-a u budućem upravnom odboru kompanije pet članova će imati srpska strana a na čelu će biti predstavnik Gazpromnjefta. Za sada nema potvrde iz Moskve o tome da će predsednik upravnog odbora privatizovanog NIS-a biti Dmitrij Mališev koji je bio glavni pregovarač oko kupoprodaje u ime ruske strane. U NIS se nadaju da će Rusi pristati da na funkciji generalnog direktora ostane neko sa srpske strane.

Konačnu odluku o tome ko će od Srba sedeti u novim upravljačkim organima privatizovanog NIS-a doneće, međutim, vladajuća koalicija i to posle međupartijskog dogovora. Srbiji, prema informacijama Balkanmagazina, pripada pet mesta a Demokratska stranka insistira da ima većinu, dakle, tri predstavnika. Po jednog predstavnika u budućem upravnom odboru NIS-a imaće G 17 plus i Socijalistička partija Srbije.

Konkretna personalna rešenja još nisu saopštena. Nezvanično se mogu čuti pretpostavlke da će predsednica sadašnjeg UO NIS-a Biserka Jeftimijević-Drinjaković biti na visokoj funkciji i u budućim organima uprave NIS-a, mada ima i suprotnih najava.

Ugovor sa Rusima iznad svih zakona Srbije

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije da nije nadležna poprilično je iznenađujuća za javnost jer se u Srbiji i sam NIS tretira kao monopolista. Međutim, Dijana Marković-Bajalović, predsednik ove Komisije objašnjava da je takva odluka doneta jer je prodaja NIS-a predviđena međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije i da to isključuje mogućnost da Komisija postupa po zahtevu za odobrenje.

-Čak i u slučaju da kupac NIS-a postaje monopolista na tržištu Srbije, Komisija za zaštitu konkurencije nema zakonska ovlašćenja da raspravlja u ugovorima i sporazumima koji su leks specijalis, odnosno izuzeti od domaćeg zakonodavstva – kaže Dijana Marković-Bajalović.

Gaspromnjeft je prema tvrdnjama Dijane Marković-Bajalović preuzeo zaključak kojIm se Komisija za zaštitu konkurencije proglašava nenadležnom. To po njenim rečima znači da Rusi treba odmah da isplate vrednost dogovorenu kupoprodajnim ugovorom i da preuzmu NIS.

Rusi su se prema ugovoru potpisanom u Moskvi obavezali da dostave i garancije da će ispuniti investicione obaveze u vrednosti od 550 miliona evra. Na sajtu Vlade Srbije u setu dokumenata potpisanih između Gazproma i Vlade Srbije nalazi se i korporacijska garancija Akcionarskog društva Gazpromnjeft. Iz svega ovoga proizilazi da, ako Gazpromnjeft do idućeg četvrtka uplati 400 miliona evra - započinje procedura primopredaje vlasništva.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...