Francuski Total menja naziv kompanije

Autor:   BM

Francuska energetska grupacija Total, sprema se da promeni ime u TotalEnerdžiz (TotalEnergies), kako bi istakla svoju orjentaciju ka čistijim izvorima energije. Ova kompanija, osnovana 1924. godine pod nazivom Francuska naftna kompanija (Compagnie francaise des petroles), trebalo bi da akcionarima predloži novo ime tokom generalne skupštine koja će se održati 28. maja. (Izvršni direktor Total-a Patrik Pujane je izjavio da kompanija namerava da postane multienergetska kompanija koja će odgovoriti na dvostruke izazove energetske tranzicije. Foto: Total reflexsystems.co.uk)

Promena naziva francuske energetske grupacije Total, jedne od sedam najvećih naftno-gasnih kompanija, dovodi se u vezu sa sve većim pritiskom investitora da uprkos sve većim ulaganjima u obnovljive izvore, pre svega u solarnu i energiju vetra, preduzme još značajnije korake kako bi naglasila širenje oblasti poslovanja ka čistijim izvorima energije, prenosi AP.

"Grupa izražava svoju nameru da se transformiše u multienergetsku kompaniju koja će odgovoriti na dvostruke izazove sa kojima se suočavaju kompanije u procesu energetske tranzicije, usmerenom ka stvaranju više energije, uz manje emisija”, izjavio je izvršni direktor Total-a Patrik Pujane, prenosi AP.

Francuski Total menja naziv kompanije
Francuski Total planira da ove godine više od 20 odsto svog investicionog budžeta usmeri na obnovljive izvore energije, kao i električnu energiju. (Izvor: Total)

Francuski Total planira da ove godine više od 20 odsto svog investicionog budžeta usmeri na obnovljive izvore energije, kao i električnu energiju.

Međutim, ekološki aktivisti Francuske, gde su “zeleni” osnažili svoje pozicije i na političkoj sceni, smatraju da Total mora da učini više u borbi protiv klimatskih promena. Dodatni zamajac je i stav Međunarodne agencije za energetiku (IAE) koja je u utorak saopštila da se svi budući projekti za fosilna goriva moraju ukinuti ako svet želi da ostvari cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

To je i razlog što se sada u Francuskoj očekuje da čelni ljudi Total-a predstave klimatsku rezoluciju kompanije, tokom generalne skupštine akcionara, odnosno naprave potez koji je kompanija uspela da izbegne prošle godine.

Francuski Total menja naziv kompanije
Promena imena francuskog Total-a dolazi zbog rastućeg pritiska investitora koji smatraju da kompanija treba da učini više kako bi naglasila orjentaciju ka čistijim izvorima energije. (Izvor: Total)

U svakom slučaju, francuski Total ne bi bio prvi energetski gigant koji je promenio ime u skladu sa novim tendencijama u energetskoj sferi i zahtevima tržišta.

U svetlu nove orjentacije kompanije 2017. godine je i danski energetski gigant Dong, što je naziv koji na jeziku te zemlje označava kompaniju za proizvodnju nafte i prirodnog gasa (Dansk Olie og Naturgas) promenio ime u Orsted, zadržavši poziciju najjače energetske kompanije u zemlji.

I norveški Statojl (Statoil) preimenovan je u Ekvinor (Ekuinor) 2018. godine, u sličnom pokušaju da ukaže na svoju diverzifikaciju ka čistijim izvorima energije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...