Srbija postaje tranzitna zemlja za snabdevanje srednje Evrope gasom

Autor:   BM

Srbija od oktobra postaje tranzitna zemlja za snabdevanje gasom Mađarske i srednje Evrope, najavio je danas direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović. Istakao je i da bi interkonekcija Dimitrovgrad-Sofija trebalo da bude završena u junu sledeće godine. (Tokom prve godine, očekuje se tranzit kroz Srbiju od 6,5 milijardi kubnih metara gasa, dok se za naredni period najavljuje sukcesivan rast. Foto: AP)

Od prvog oktobra Srbija po prvi put postaje tranzitna zemlja za snabdevanje gasom.

Do tada je ostalo da se završi izgradnja kompresorske stanice, što se očekuje u junu ili julu, rekao je direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, količine gasa koje će krenuti ka Mađarskoj i srednjoj Evropi još uvek nisu definisane.

„Mislim da će u prvoj godini to biti 6,5 milijardi kubnih metara, zatim 8,5 milijardi, potom 10 milijardi kubnih metara iz pravca Srbije”, rekao je Bajatović, gostujući na televiziji Prva.

Srbija postaje tranzitna zemlja za snabdevanje srednje Evrope gasom
Najavljuje se i izgradnja gasovoda Beograd-Banjaluka, početak izgradnje gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, kao i trase od Leskovca do Vranja. (Izvor: Shutterstock)

Povodom interkonekcije Dimitrovgrad-Sofija, direktor “Srbijagasa” je procenio da će taj projekat biti okončan u junu sledeće godine, ali da će u narednom periodu biti sasvim precizirano kakva će konkurencija biti i koje količine gasa su u pitanju.

„Što se tiče gasovoda Beograd-Banjaluka, 'Srbijagas' će pomoći oko eksproprijacije zemljišta, i bilo bi dobro ako bismo to mogli da uradimo pre izgradnje autoputa do Beograda, jer bi bilo jeftinije”, rekao je Bajatović.

Takođe se najavljuje početak izgradnje gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, kao i trase od Leskovca do Vranja.

Direktor „Srbijagasa” je rekao da je to javno preduzeće od 2014. godine vratilo dugove zahvaljujući pomoći države, i da od tada posluje na tržišnim principima prodajući više od 80 odsto gasa kojim raspolaže.

„Nema više socijalne politike, 'Srbijagas' je svake godine bio u ozbiljnom dobitku. Ako prodajete na tržištu, onda su tržišne cene”, rekao je Bajatović.

Takođe se najavljuje da će na računu za gas biti jasno naznačen iznos koji će korisnici plaćati za priključak na mrežu.

Bajatović je rekao da je u pitanju iznos od 780 evra, sa mogućnošću plaćanja na rate tokom tri godine, beskamatno, u dinarskoj protvvrednosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...