Rast izvoza ruskog gasa ka Srbiji i Evropi

Autor:   BM

Ruska državna energetska kompanija Gasprom povećala je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7 posto u prvom kvartalu ove godine. Istovremeno su isporuke Srbiji porasle za 71 procenat, zbog puštanja u rad gasovoda “Turski tok”, prema preliminarnim podacima objavjenim u saopštenju kompanije. (Međugodišnji skok izvoza, na skoro 53 milijarde kubnih metara gasa je rezultat hladne zime u Evropi. Foto: ua-energy.org)

Impresivan međugodišnji skok izvoza, na skoro 53 milijarde kubnih metara gasa je rezultat hladne zimske sezone za evropske uslove, navodi se u saopštenju Gasproma.

Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je Gaspromov rekord svih vremena, navode u kompaniji.

Nemačka, najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo je utrostručila kupovine u prva tri meseca 2021. godine. Većina isporuka je, navodno, obavljena gasovodom Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći susedne države, navodi Raša tudej (RT), a prenosi Tanjug.

Izvoz u Srbiju je zabeležio značajan rast od 71,3 odsto, dok je prodaja Bugarskoj i Grčkoj povećana za 52,4 procenta, odnosno 23,4 posto respektivno, budući da je gasovod Turski tok počeo da radi, saopštava Gasprom.

Rast izvoza ruskog gasa ka Srbiji i Evropi
Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je rekord svih vremena, navode u ruskoj kompaniji. (Izvor: russiabussinestoday)

Rumunija, koja je više puta isticala svoju energetsku samodovoljnost, povećala je kupovinu ruskog gasa za čitavih 90 odsto, a njeno snabdevanje se odvija preko Ukrajine i Moldavije, što je mnogo skuplja opcija od moguće isporuke Turskim tokom, napominje se u saopštenju ruske kompanije.

Izvoz Gasproma u Tursku se takođe više nego udvostručio u prvom kvartalu 2021, za čak 106,6 procenata, tako da je ruski energetski gigant ostao glavni snabdevač te zemlje gasom, uprkos preduzetim aktivnostima Ankare na diverzifikaciji mreže dobavljača.

Uvoz energije iz Azerbejdžana nije uspeo da istisne ruski gas sa turskog tržišta, zaključuje se u saopštenju kompanije.

Prošle godine, Gaspromov izvoz gasa je opao na 179,3 milijarde kubnih metara, jer je pandemija korona virusa imala izuzetno negativan efekat na industrijsku tražnju za energijom među potrošačima u inostranstvu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...