OPEK+ povećava proizvodnju od maja

Autor:   M.Ž.

Na ministarskom sastanku OPEK+ dogovoreno je postepeno povećanje proizvodnje nafte od maja, s tim da se u saopštenju sa skupa navodi da ne bi smelo da bude iznad pola miliona barela na dan. Odluci o postepenom povećanju proizvodnje nafte za više od dva milliona barela dnevno tokom naredna tri meseca doprinela je povećana potražnja za gorivom, posebno u Aziji i Sjedinjenim Državama. (Sa cenama nafte iznad 60 dolara za barel, OPEK+ je izložen pritisku da ublaži ranije restriktivne mere. Foto: Tass)

Članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) i njihove saveznice, neformalna alijansa poznata kao OPEK+ saopštile su posle jučerašnjeg sastanka da će povećavati proizvodnju za 250.000 barela dnevno u maju, 350.000 u junu, a u julu za 400.000. barela na dan.

Saudijska Arabija će istovremeno povećati proizvodnju za milion barela dnevno, za koliko ju je dobrovoljno smanjila u januaru, uz dodatne količine od 250.000 miliona barela dnevno u maju, 350.000 junu i 400.000 u julu, rekao je posle sastanka ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman al Saud.

Ministri OPEK+ su ocenili u saopštenju da je dosadašnja politika proizvodnje koju su primenjivale članice alijanse doprinela stabilizaciji tržišta „ukupnim smanjenjem ponude od 2,6 milijardi barela do 1. februara 2021. godine“, ali da je i dalje potreban oprez.

Pre jučerašnjeg sastanka, i očekivalo se da će kartel zadržati oprezan stav, baš kao i prošlog meseca. Međutim, Saudijska Arabija i njeni saveznici pokazali su da sada sa nešto više poverenja gledaju na signale koji idu u prilog tome da se potražnja za gorivom stabilizuje posle jednogodišnjeg negativnog trenda izazvanog pandemijom korona virusa.

OPEK+ povećava proizvodnju od maja
Ministri OPEK+ su ocenili da je dosadašnja politika proizvodnje doprinela stabilizaciji tržišta, ali da je i dalje potreban oprez. (Izvor: middle-east-online)

Osim Kine gde potrebe konstantno rastu, pozitivni znaci koji ukazuju na oporavak tržišta nafte dolaze i iz Sjedinjenih Američkih Država, uzevši u obzir to da su prošle nedelje rafinerije te zemlje preradile najviše sirove nafte od početka pandemije, zbog očekivanog rasta potražnje u okviru avio i drumskog saobraćaja, prenosi Blumberg.

Sa druge strane, potražnja za naftom na evropskom tržištu je i dalje slaba, a Francuska, Nemačka i Italija proširuju ili najavljuju nove blokade zbog pandemije korona virusa.

Pokazatelji oporavka na globalnom nivou, evidentni su i u avio industriji koja je teško pogođena tokom poslednjih godinu dana, primetio je saudijski ministar energetike već u svom uvodnom obraćanju tokom OPEK+ ministarskog zasedanja.

To potvrđuju i pokazatelji servisa za praćenje letova Flightradar24, švedske kompanije Trevel Network, prema kojima je u sredu ostvareno u proseku 77.708 komercijalnih letova na globalnom nivou, što predstavlja podspandemijski maksimum i smatra se još jednim od indikatora oporavka tržišta nafte i naftnih derivata.

OPEK+ povećava proizvodnju od maja
OPEK+ svojom odlukom testira tržište i ima priliku da, ukoliko bude bilo potrebe, preokrene kurs već na sledećem sastanku 28. aprila. (Izvor: dhakartribune.com)

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici će od maja do jula snabdevati globalno tržište sa više od 2 miliona barela dnevno.

Blumberg procenjuje da će ta količina upumpati na tržište skoro četvrtinu zaliha sirove nafte koju članice ove naftne koalicije još uvek zadržavaju nakon prošlogodišnje odluke o smanjenju proizvodnje zbog pada potražnje izazvane pandemijom.

Sa cenama nafte iznad 60 dolara za barel, OPEK+ je izložen pritisku da ublaži ranije restriktivne mere. S obzirom na to da i drugi troškovi rastu, centralne banke većine država, računajući Sjedinjene Države i Kinu, suočavaju se sa rizikom od veće inflacije, dok njihove vlade usmeravaju milijarde dolara u fiskalni podsticaj.

Glavni potrošači, među kojima SAD i Indija, pozivaju OPEK+ da održi cene pod kontrolom.

Komentarišući odluku o opreznom povećanju proizvodnih kvota, An Luiz Hitl, iz konsultatntske kuće Vud Mekenzi je ocenila da sporazum podržava trenutne cene nafte, “ali da takođe treba da pomogne da se izbegne nagli rast cena kada potražnja za naftom počne da raste.“

Posle odluke OPEK+ cena severnomorske nafte Brent je porasla danas za 3,38 odsto ili na 64,86 dolara za barel na azijskom trgovanju do 8:40 časova po srednjoevropskom vremenu.

Istovremeno je cena lake američke WTI nafte porasla za 3,87 procenata, odnosno na 61,45 dolara za barel.

OPEK+ povećava proizvodnju od maja
Osim Kine gde potrebe konstantno rastu, pozitivni znaci dolaze i iz SAD, jer su samo prošle nedelje rafinerije te zemlje preradile najviše sirove nafte od početka pandemije. (Izvor: arabianbusiness.com)

Testiranje tržišta

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman al Saud rekao je da OPEK+ svojom odlukom testira tržište i ima priliku da, ukoliko bude bilo potrebe, preokrene kurs već na sledećem sastanku 28. aprila.

Kao najveći svetski izvoznik sirove nafte, Saudijska Arabija ima potpuni pregled stanja globalne ekonomije.

Državna naftna kompanija Saudi Aramko ima uvid u potražnju za naftom dva meseca unapred, što je vremenski period u kome neformalno prima porudžbine od globalnih rafinerija nafte.

U tom pogledu, odluka o povećanju proizvodnje može da ukaže na to da Rijad već vidi rast potražnje na tržištu, s tim da će snabdevanje dodatno pojačati u maju i u junu.

Sa druge strane, Rusija poziva na obazrivost. Tokom uvodnog dela ministartskog sastanka OPEK+ zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je rekao da je neophodno da ova naftna koalicija pažljivo osluškuje kretanja na tržištu kako bi se izbeglo “pregrevanje ili značajan deficit“.

Tokom poslednja dva meseca Rusija i Kazahstan su pojačavali svoju proizvodnju, dok su svi ostali u OPEK+ grupi zadržali isti nivo ili je smanjivali u odnosu na prethodni period.

U tom smislu, na jučerašnji dogovor moglo bi se gledati i kao na pokušaj da se smanje unutrašnje napetosti prouzrokovane upravo ovakvom politikom naftne alijanse.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...