BiH: Zbog snabdevanja gasom iz Turskog toka moguće sankcije SAD

Autor:   BM

Bosna i Hercegovina je danas počela da dobija prirodni gas preko Turskog toka, isključujući snabdevanje iz pravca Ukrajine i Mađarske. Ova promena trase mogla bi je suočiti sa sankcijama Sjedinjenih Država. (Snabdevanje gasom iz pravca Ukrajine i Mađarske trebalo je da traje do kraja 2023. godine. Foto: Gasprom)

Kompanija Energoinvest je kao ovlašćeni dobavljač gasa za BiH sklopila aneks ranijeg ugovora sa ruskom državnom kompanijom Gasprom, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom Turski tok.

Gas je do sada dolazio preko Ukrajine i Mađarske, i tako je trebalo da bude sve do kraja 2023. godine, a predstavnici Energoinvesta tvrde da su morali da pristanu na novi zahtev ruskog isporučioca, prenosi portal Kliks.

"Gasprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za dalji transport mađarskom rutom od 1. aprila", rekla je za ovaj bosanski mediji direktorka Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Aneks ugovora o isporuci gasa za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je uprkos jasnom upozorenju ambasade Sjedinjenih Država da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Severni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim od ruskog gasa, prenosi Hina.

Turski tok
Regionalni mediji prenose da bi SAD ubrzo mogla doneti dekret kojim bi bili sankcionisani svi akteri projekata Turski tok i Severni tok 2. (Izvor: euronews.com)

Endi Alen, savetnik za ekonomska pitanja u ambasadi SAD u BiH, informisao je u martu Nijaza Čardakliju, šefa Odeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva inostranih poslova BiH, o tome šta sadašnja administracija u Vašingtonu namerava da preduzme kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uslovljavanja Evrope.

"Alen je izvestio da će Bela kuća vrlo brzo doneti dekret kojim će biti sankcionisani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način, što se odnosi na osiguranje opreme, usluga ili finansija, uključene u sprovođenje projekata Severni tok 2 i Turski tok", stoji u zabelešci s ovog sastanka, koju je napisao Čardaklija.

Alen je vlastima u BiH preneo poruku iz Vašingtona da dva nova gasovoda služe samo kao sredstvo dodatnog jačanja ruskog uticaja u Evropskoj uniji, a posebno na Balkanu.

Vašington će nakon donošenja odgovarajuće odluke ostaviti rok od mesec dana svima koji su uključeni u realizaciju spornih projekata da se iz njih povuku ili će se u protivnom suočiti sa sankcijama, stoji u zabelešci Nijaza Čardaklije, šefa Odeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva inostranih poslova BiH.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...