SAD uvezle rekordne količine ruske nafte

Autor:   BM

Uprkos zaoštravanju odnosa u energetskoj sferi, rafinerije Sjedinjenih Američkih Država su se okrenule ruskoj nafti i naftnim derivatima. Povod je potreba da se nadomeste potrebne količine sirove nafte iz Venecuele, koje izostaju zbog američkih sankcija uvedenih toj zemlji, kao i drastično smanjene isporuka iz zemalja OPEK-a. (Rusija je prošle godine postala treći najveći dobavljač nafte u SAD. Foto: Eksonova rafinerija u Bajtaunu, Teksas, Bloomberg.com)

Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su uvezle više nafte i naftnih derivata iz Rusije nego iz Saudijske Arabije, sa ruskim udelom u američkom uvozu nafte od rekordnih 7 odsto, procenila je novinska agencija Blumberg na osnovu carinskih u podataka Američke uprave za energetske informacije (EIA).

Rusija je uglavnom preuzela tržište koje je ranije držala Venecuela, a koja sada nije u stanju da proda svoju sirovu naftu SAD zbog američkih sankcija protiv režima aktuelnog predsednika Nikolasa Madura.

SAD su uvele finansijske sankcije Venecueli u avgustu 2017. godine, posle predsedničkih izbora održanih u toj zemlji, sprečavajući time bilo kakve nove ugovore banaka sa vladom Venecuele ili državnim naftnim gigantom “Pedebesa”.

SAD uvezle rekordne količine ruske nafte
Rusija je uglavnom preuzela tržište koje je ranije držala Venecuela, a koja sada nije u stanju da proda svoju sirovu naftu zbog američkih sankcija. (Izvor: marketwatch.com)

Uvoz nafte iz Rusije u SAD je pošle godine premašio čak i uvoz od najvećeg proizvođača OPEK-a, Saudijske Arabije, koja je, posle kratkog perioda dominacije na američkom tržištu, u aprilu 2020. godine drastično smanjila isporuke Sjedinjenim državama, zbog pada svetske potražnje.

Prema proračunima Blumberga, Sjedinjene Države su prošle godine u proseku uvozile 538.000 barela nafte i naftnih derivata iz Rusije. To je više od prosečnog američkog uvoza nafte iz Saudijske Arabije, jer procene govore da je reč o količinama od 522.000 barela dnevno.

Rusija je treći najveći dobavljač nafte u SAD

Na osnovu podataka Blumberg zaključuje da je Rusija postala treći najveći dobavljač nafte za Sjedinjene Države tokom prošle godine.

Navodi se takođe da su tokom 2019. godine pet najvećih dobavljača američkog tržišta nafte i naftnih derivata bili Kanada, sa 49 odsto udela u uvozu, zatim Meksiko sa 7 odsto, Saudijska Arabija sa 6 odsto, Rusija takođe sa 6 odsto i Kolumbija sa 4 odsto dopremljenih količina.

Prema carinskim podacima, američke energetske kompanije Valero i Ekson Mobil su prošle godine bili najveći kupci ruske nafte i naftnih derivata.

SAD uvezle rekordne količine ruske nafte
Tokom prošle godine, SAD su uvezle više nafte i naftnih derivata iz Rusije nego iz Saudijske Arabije, sa ruskim udelom u američkom uvozu nafte od rekordnih 7 odsto. (Izvor: Tass)

Rafinerije u Sjedinjenim Državama od Rusije u manjoj meri kupuju sirovu naftu i uglavnom su orjentisane na mazut koji koriste za proizvodnju goriva, kao dopunu uvozu teške kanadske sirove nafte dobijene iz naftnog peska, koja se doprema zbog nemogućnosti snabdevanja venecuelanskom sirovom naftom.

Energetski savetnici i analitičari rekli su agenciji Bloomberg da u Beloj kući nisu videli zabrinutost zbog porasta uvoza nafte iz Rusije, dok nova američka administracija i dalje preti sankcijama partnerima projekta gasovoda Severni tok 2 u Evropi, koji sprovodi Rusija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...