Zbog blokade Sueca se gubi 400 miliona dolara na sat

Autor:   M.Ž.

Prema trgovinskim podacima, blokada Sueckog kanala zbog nasukanog mega-broda kontejnera Ever Given dnevno blokirara oko 10 milijardi dolara u robi ili 400 miliona dolara na sat u trgovini duž plovnog puta koji je vitalni prolaz između Istoka i Zapada. Strah od dugotrajne blokade Sueca podigao je danas i cene nafte za više od 4 odsto. (Uprkos naporima da se brod oslobodi, uklanjanje bi moglo potrajati nedeljama. Foto: AP)

Dok remorkeri i dalje pokušavaju da pomere veliki teretni brod Ever Given koji je blokirao Suecki kanal u utorak, izračunato je da dnevni gubici zbog ovog prometnog puta iznose gotovo 10 milijardi dolara.

Izdavačka kuća Lojd List izvodi ovu procenu na osnovu približne vrednosti robe koja se svakodnevno transportuje ovim morskim koridorom, a reč je o oko 5,1 milijardu dolara u robi koja se preveze ka zapadu, dok ka istoku idu tereti vredni 4,5 milijardi dolara. Na tom osnovu se bazira i podatak da blokada Sueca košta 400 miliona dolara na sat.

Zbog ovog incidenta raste kolona brodova u Crvenom moru koji čekaju da se brod dužine 400 metara pomeri.

Zbog blokade Sueca se gubi 400 miliona dolara na sat
Tečni prirodni gas, sirova nafta i naftni derivati koji se izvoze preko ovog koridora, imaju udeo od pet do 10 posto u globalnom brodskom prevozu energenata. (Izvor: Rojters)

Prema pisanju agencije Blumberg na prolazak Suecom čeka oko 185 plovila, dok Lojds procenjuje da ih ima 165, među kojima i 24 broda koji prevoze naftu.

Brod u vlasništvu tajvanske kompanije Evergrin Marin (Evergreen Marine), dužine je četiri fudbalska terena i jedan od najvećih te vrste na svetu. Kada je potpuno natovaren ima masu od 200.000 tona i može da prevozi 20.000 kontejnera.

Bio je na putu ka Roterdamu iz Kine, a zaglavio se u utorak posle iznenadnog udara vetra koji mu je poremetio kurs.

Egipatske vlasti zbog toga su ponovo otvorile stari kanal kako bi makar deo saobraćaja mogao da se obavlja.

Zbog blokade Sueca se gubi 400 miliona dolara na sat
Putarine u tankerskom prievozu sada su skoro udvostručene, a nekoliko brodova je preusmereno na duže pomorske puteve. (Izvor: cbsnews.com)

Najkraći put između Evrope i Azije

Suecski kanal, dug 193 kilometara, koji odvaja Afriku od Bliskog Istoka i Azije, jedan je od najprometnijih trgovinskih puteva na svetu, a kroz njega se kreće oko 12 odsto ukupne svetske trgovine.

Glavnu alternativu ovoj ruti, ali znatno dužu, predstavlja put oko Rta dobre nade koji se nalazi na krajnjem jugu Afrike.

U proseku dnevno kroz Suecki kanal prođe oko 50 brodova, mada je ponekad ta brojka znatno veća.

Kanal je posebno važan za trgovinu naftom i prirodnim gasom, a najkraći je put između Azije i Evrope.

Tečni prirodni gas, sirova nafta i naftni derivati koji se izvoze preko ovog koridora, imaju udeo od pet do 10 posto u globalnom brodskom prevozu energenata.

Uz energente, preko ovog kanala se prevozi i druga roba, na primer, odeća, proizvodne komponente i automobilski delovi.

Iako su delovi kanala prošireni u okviru projekta modernizacije u poslednjoj deceniji, jedan od najvećih strahova svetskih ekonomskih stručnjaka je blokada ovog kanala, što se upravo i dogodilo.

Uprkos naporima da se brod oslobodi, uklanjanje bi moglo potrajati nedeljama, kažu stručnjaci i direktno upućeni u ovu situaciju. 

Džon Denholm, predsednik Pomorske komore Velike Britanije, rekao je za BBC da bi prebacivanje tovara na drugo plovilo ili obalu kanala zahtevalo posebnu opremu.

"Takva operacija zahtevala bi i poseban kran visok 60 metara, i ako se tako bude radilo, operacija će trajati nedeljama", objasnio je Denholm.

Alan Baer, predsednik logističke kompanije OL USA LLC ističe da se američki uvoznici trenutno suočavaju sa kašnjenjem od tri dana, što će se povećavati sa produžavanjem blokade.

Baer, koji ima kontejnere s robom na brodovima blokiranim u oba smera Sueckog kanala, navodi da će, ako kanal ostane zatvoren, brodovi biti preusmereni na Rt dobre nade, da zaobiđu rog Afrike, što će produžiti putovanje za još sedam do devet dana.

Zbog blokade Sueca se gubi 400 miliona dolara na sat
Prema pisanju Blumberga na prolazak Suecom čeka oko 185 plovila, dok Lojds procenjuje da ih ima 165, među kojima i 24 broda koji prevoze naftu. (Izvor: EPA)

Blokada Sueca podigla cene nafte

Cene nafte su danas na međunarodnim tržištima skočile iznad 64 dolara ili za više od 4 odsto, jer trgovci strahuju da bi pomeranje gigantskog broda-kontejnera koji je blokirao Suecki kanal mogla da potraje i da na duže vreme smanji zalihe nafte i derivata prenosi Rojters.

Na londonskom tržištu je cena barela porasla za 2,62 dolara i u odnosu na prethodno zatvaranje, dostigla vrednost od 64,57 dolara, i to posle jučerašnjeg pada od 3,8 odsto.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,41 dolara višoj ceni, od 60,92 dolara, pošto je juče pala za 4,3 odsto.

Od ukupno 39,2 miliona barela nafte dnevno koja je tokom prošle godine transportovana morskim putem, kroz Sueski kanal dnevno je prošlo 1,74 miliona barela dnevno, prema podacima kompanije za praćenje prievoza nafte Kpler.

Ista kompanija navodi da je kroz kanal transportovano i 1,54 miliona barela naftnih derivata dnevno, što je oko devet odsto svetske trgovine derivatima koji se prevoze morem.

Zbog blokade Sueca se gubi 400 miliona dolara na sat
Blokiranje Kanala je podiglo cene nafte na međunarodnim na 64 dolara ili za više od 4 odsto, jer trgovci strahuju da bi pomeranje broda moglo da potraje. (Izvor: weforum.org)

Zbog blokade u Sueckom kanalu, putarine u tankerskom prevozu skoro da su udvostručene ove nedelje, a nekoliko brodova je preusmereno na duže pomorske puteve.

Prihodi od dozvola za prolaz prošle godine su dosegli 5,6 milijardi američkih dolara.

Cene na tržištima nafte podstiče i zabrinutost zbog eskalacije geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku. Jemenski Huti objavili su danas da su pokrenuli napade na objekte u vlasništvu saudijske naftne kompanije Saudi Aramco.

Na rast cena utiču i očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici na sastanku koji će se održati sledeće nedelje verovatno doneti odluku o zadržavanju ograničenja proizvodnje.

Goldman Saks očekuje da će OPEK+ odlučiti da zadrži isti nivo proizvodnje do maja „sa još uvek velikim rastom od 3,4 miliona barela dnevno koji se očekuje do septembra“.

Nedelju dana uoči sastanka OPEK+ državna naftna kompanija Emirata (Abu Dhabi National Oil Company) je dodatno smanjila snabdevanje azijskih kupaca u junu za 10 do 15 odsto, i to posle prethodnog majskog reza koji je iznosio između 5 i 15 odsto.

U Sjedinjenim Državama, broj postrojenja za bušenje nafte popeo se za šest ove nedelje na 324, pokazali su podaci kompanije za naftne usluge Bejker Hjuz (Baker Hughes).

Međutim, prema proceni nemačkog Instituta Robert Kok (Robert Koch - RKI) sada se računa da bi novi, potencijalno veoma negativni uticaj trećeg talasa pandemije korona virusa mogao da se odrazi na potražnju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...