Prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori

Autor:   BM

Italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek danas treba da započne istražno bušenje koje bi trebalo da pokaže da li ima nafte i gasa u crnogorskom delu Jadrana, rekli su iz Ministrstva kapitalnih investicija Crne Gore. Ranije je iz vlade najavljeno da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, dok će druga gasna biti manje dubine. (Platforma za bušenje Topaz Driler stigla je u Crnu Goru 13. marta. Foto: cdm.me)

Konzorcijum kompanija Eni-Novatek danas treba da započne prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori, a 13. marta je stiglo postrojenje “Topaz Driler” koje će obavljati taj posao u crnogorskom podmorju.

U vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne koristi i da će to biti jedna od glavnih poluga za diverzifikaciju crnogorske ekonomije, kako više ne bi bila zavisna samo od turizma i usluga, prenosi portal CdM.me.

Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale između Bara i Ulcinja i buši se na dubini od 6,5 kilometara, traje između 120 i 180 dana.

Nakon toga će se definisati potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi četiri do šest godina od završetka prve bušotine, navode u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore.

Ranije je saopšteno da će druga istražna bušotina biti nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, i znatno plića, odnosno ne dublja od 1.500 metara.

Prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori
Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, između Bara i Ulcinja traje do šest meseci. (Izvor: Profimedia)

Na najave o istražnim bušenjima u crnogorskom podmorju, reagovali su ekološki aktivisti. Ekološke nevladine organizacije smatraju da ovo istraživanje može da ugrozi životnu sredinu, sa čim se slažu i stanovnici Ulcinja.

I predstavnici aktuelne crnogorske vlasti su se ranije, dok su bili opozicija, protivili ovom istrživanju.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, potpisanog u septembru 2016, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...