SAD upozoravaju Kinu da ne kupuje iransku naftu

Autor:   L.M.

Sjedinjene Američke Države su upozorile Kinu da neće ignorisati rast uvoza iranske sirove nafte u tu zemlju, prenosi Fajnenšl Tajms. Prema navodima ovog lista, SAD su poručile Kini da će sankcije koje je Iranu uvela ranija američka administracija ostati na snazi sve dok se povećavaju pošiljke iz Teherana u Peking. (Opoziv američkih sankcija uslovljen je oživljavanjem pregovora o Iranskom nuklearom sporazumu, povodom čega Iran i SAD imaju drugačiji pristup. Foto: AFP)

Vašingtonu nije promakao značajan rast iranskih isporuka sirove nafte u Kinu koji se beleži od kraja prošle godine, i Sjedinjenje Države podsećaju Peking da su sankcije protiv Islamske republike još uvek na snazi.

Prema navodima Fajnenšl Tajmsa, koji se poziva na izjavu dobijenu od neimenovanog visokog zvaničnika nove američke administracije, SAD su poručile Kini da će nastaviti da sprovode sankcije iz Trampovog doba protiv prodaje iranske nafte, sve dok se povećavaju pošiljke iz Teherana u Peking.

„Obavestili smo Kineze da ćemo nastaviti da sprovodimo naše sankcije, i prećutnog odobrenja neće biti“, rekao je neimenovani zvaničnik za britanski list.

Ipak, sankcije koje su nastale u vreme prethodne američke administracije mogu biti opozvane ukoliko SAD i Iran stignu do pregovaračkog stola povodom oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma, što se očekuje.

„Na kraju naš cilj nije da sprovodimo sankcije, već da dođemo do tačke na kojoj ćemo ukinuti sankcije, a Iran obustaviti nuklearne operacije“, naglasio je ovaj američki zvaničnik.

SAD upozoravaju Kinu da ne kupuje iransku naftu
Iran je zaista pojačao izvoz sirove nafte u Kinu, a već tokom marta je isporučeno 856.000 barela na dan, što je rast od 129 odsto u odnosu na februar. (Izvor: Teherantimes)

Prodor Irana na azijsko tržište

Iran je zaista „pojačao“ isporuke sirove nafte u Kinu. Prošlogodišnje prosečne količine od 306.000 barela dnevno, dostigle su već ovog meseca 856.000 barela na dan, što samo u odnosu na februar predstavlja rast od 129 odsto.

Interes Kine za iranskom naftom u skladu je sa strateškim partnerstvom ovih zemalja.

Očekuje se da će trgovina između dve zemlje dostići 600 milijardi dolara tokom sledeće decenije. Pored toga, kineska inicijativa „Pojas i put“ ima za cilj da ojača ekonomske, strateške i političke odnose u regionu, sa fokusom na energetsku industriju.

Ipak, postoji jedan jednostavan razlog zbog kojeg je iranska nafta interesantna Kini. Još uvek aktuelne američke sankcije su razlog što je iranska nafta jeftina, a zato i privlačna ne samo Kini, već i drugim azijskim kupcima, kao što je Indija, kojoj je potrebna alternativa za snabdevanje preko zemalja OPEK-a i visokih cena koje diktira ta Alijansa.

Što se sankcija tiče, Iran zahteva da Sjedinjene Države ukinu sankcije pre početka pregovora o nuklearnom sporazumu. SAD se pak zalažu za suprotan pristup. Prvo pregovori, a zatim ukidanje sankcija.

SAD upozoravaju Kinu da ne kupuje iransku naftu
Uslov za povlačenje sankcija je obnova pregovora o nuklearnom sporazumu. (Iranski predsednik Hasan Rohani obilazi nuklearno postrijenje 2019. Foto: AFP)

Nuklearni sporazum kao ulog

Porast izvoza u Kinu i jeste otvorio pitanje da li će nova američka administracija reagovati ili već ne kako bi podstakla Iran da se vrati pregovorima oko nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koje je bivši američki predsednik Donald Tramp osujetio 2018. godine.

Samo tri meseca po izlasku iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom, Tramp je ponovo uveo sankcije protiv Irana.

Kina, koja je jedna od potpisnica nuklearnog sporazuma bi, prema prognozi kompanije Kpler, u narednom periodu mogla samo da poveća uvoz iranske sirove nafte, u skladu sa višemesečnim trendom.

Iako su iransku ekonomiju razorile američke sankcije i pandemija korona-virusa, iranski trgovci naftom su rekli britanskim novinama da se pojavljuju znaci novih poslovnih mogućnosti.

„Mnoge strane kompanije više se ne plaše sankcija otkako je Bajden izabran”, rekao je jedan trgovac naftnim derivatima Fajnenšl Tajmsu.

SAD upozoravaju Kinu da ne kupuje iransku naftu
Saradnja Irana i Kine je de strateškog partnerstva dve zemlje kroz inicijativu “Pojas i put”. (Foto: AFP)

Nije cilj da se pojačaju sankcije

U intervjuu za američki Politiko objavljen 17. marta, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je rekao da Sjedinjene Države prvo moraju da izdaju "izvršnu naredbu da se vrate u Iranski nuklearni sporazum i ukinu sve postojeće sankcije", a Iran će se zauzvrat, sporazumu vrati "odmah".

Visoki zvaničnik administracije predsednika Bajdena rekao je FT-u da bi SAD mogle da ublaže sankcije ako bi Vašington postigao sporazum s Teheranom kao deo „zajedničkog seta poteza ili kao put ka potpunom povratku” u skladu sa sporazumom iz 2015. godine.

Zvaničnik je primetio da bi takvi koraci mogli da uključe i mogućnost da Sjedinjene Države zvanično dozvole povraćaj zamrznutih iračkih sredstava koja se mere milijardama dolara, a drže se u Južnoj Koreji.

Ocenio je da Sjedinjene Države veruju da su ta “zamrznuta sredstva upravo tema o kojoj bi trebalo razgovarati sa Iranom”, u kontekstu zajedničkog povratka nuklearnom sporazumu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...