Gasprom i Šel uz bezugljenični LNG učvrstili partnerstvo

Autor:   BM

Ruska kompanija Gasprom potpisala je petogodišnji sporazum o strateškoj saradnji sa britansko-holandskom kompanijom Rojal Dač Šel, objavio je u utorak ruski državni gasni gigant. Saradnja će uključivati istraživanje energetskih tržišta, digitalizaciju tehnologija i smanjenje emisije gasova staklene bašte. U svetlu ove saradnje, Gasprom je prošle nedelje isporučio Evropi svoju prvu pošiljku tečnog prirodnog gasa bez ugljen-dioksida, koja je dopremljena Šelovom terminalu u Velsu, u Velikoj Britaniji. (Foto: sakhalinenergy.ru)

Rukovodioci ruskog Gasproma i britansko-holandske kompanije Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell), Aleksej Miler i Ben van Beurden razmotrili su tokom jučerašnjeg online sastanka rezultate dosadašnje saradnje između ove dve vodeće svetske kompanije u sektoru nafte i gasa, navodi se na sajtu ruske kompanije. Posebno je bilo reči o projektu Sahalin II, gde je prošle godine ostvarena rekordna proizvodnja tečnog prirodnog gasa (LNG), od preko 11,6 miliona tona, navodi se na sajtu ruskog giganta.

Ukazano je takođe da prirodni gas, zbog svoje ekološke prihvatljivosti, može igrati značajnu ulogu u ispunjavanju evropskih klimatskih ciljeva.

Inače, projekat Sahalin II, na kome su Gasprom i Šel zajedno angažovani, se odnosi na prvu fabriku za tečni prirodni gas u Rusiji, koja se nalazi na najvećem ruskom ostrvu Sahalin u Pacifiku, na istoku zemlje, severno od Japana. Projektni operater je kompanija Sahalin Enerdži, u većinskom vlasništvu Gasproma, sa udelom od 51 odsto, i Šel-a od 26,5 odsto, dok japanska kompanija Micui (Mitsui & Co. Ltd) i Micubiši korporacija (Mitsubishi Corporation) raspolažu udelom od 12,5 i 10 odsto.

Prvi čovek Gasproma Aleksej Miler je ocenio da samo potpisivanje Sporazuma potvrđuje kvalitet do sada ostvarenog partnerstva sa Šelom i predstavlja garanciju u pogledu budućih dostignuća.

U tom svetlu se može sagledati i prošlonedeljni poslovni potez ove dve kompanije, koji se odnosi na prvu bezugljeničnu isporuku ruskog tečnog prirodnog gasa Evropi.

Gasprom i Šel uz bezugljenični LNG učvrstili partnerstvo
Prva ruska fabrika tečnog prirodnog gasa Sahalin, na istoimenom ostrvu u Pacifiku, prošle godine je ostvarila rekordnu proizvodnju veću od 11,6 miliona tona LNG-a. (Izvor: sakhalinenergy.ru)

“Čist” LNG iz Rusije ka Evropi

Ruska energetska grupacija Gasprom isporučila je evropskom tržištu svoju prvu količinu bezugljeničnog tečnog prirodnog gasa. Pošiljka je dopremljena Šelovom Dragon terminalu u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju od 8. marta, ove britansko-holandske kompanije.

U skladu sa aranžmanima koji se odnose na ovaj “čisti” LNG, uklanjanje ugljeničnog otiska je izvršeno u skladu sa važećim karbonskim standardima (VCS) i sertifikatima o klimi, zajednici i biodiverzitetu (CCH).

To je omogućilo da tečni prirodni gas isporučen u okviru sporazuma postigne potpunu neutralnost ugljenika koje nastaju u ukupnom procesu, od istraživanja i proizvodnje do transporta i krajnje upotrebe.

Gasprom i Šel uz bezugljenični LNG učvrstili partnerstvo
U saradnji sa Šelom, evropskom tržištu je dopremljena prva pošiljka ruskog bezugljeničnog LNG-a koji proizvodi Gasprom. (Izvor: OilPrice)

Komentarišući isporuku, zamenica predsednika Upravnog odbora i generalnog direktora Gasprom Eksporta, Elena Burmistorova je rekla da je ugovor o bezugljeničnom LNG-u sklopljen sa Šelom, prvi takav posao za ovu rusku energetsku kompaniju, i da potvrđuje sposobnost gasne industrije da doprinese postizanju klimatskih ciljeva.

„Prirodni gas je najčistije fosilno gorivo u pogledu štetnih emisija. Kroz dodatne napore u pravcu smanjenja emisija, uključujući i ostale aktivnosti usmerene ka ublažavanju uticaja na životnu sredinu, prirodni gas će ostati ključni element globalne energije tokom narednih decenija“, rekla je Burmistorova.

Šel je saopštio da prosečna pošiljka LNG-a od oko 70.000 tona emituje približno 240.000 tone ekvivalenta ugljen-dioksida.

Gasprom i Šel uz bezugljenični LNG učvrstili partnerstvo
Bezugljenični LNG je osim do evropskog tržišta našao put i prema Aziji, gde je Šel otpremio sedam pošiljki. (Izvor: Shell)

Prema rečima izvršnog potpredsednika kompanije Šel Enerdži Stiva Hila, osim na britanskom tržištu, bezugljenični LNG je našao put i ka Aziji, gde je ova britansko-holandska kompanija otpremila sedam pošiljki prve dopremljene količine iz Rusije.

„Ugljenično neutralni LNG tereti su još jedan izbor koji nudimo našim kupcima, koji nastoje da smanje svoj neto ugljenični otisak, a istu mogućnost žele da ponude i svojim krajnjim kupcima”, naglasio je Hil.

U Šelu ističu da prirodni gas emituje između 45 i 55 posto manje emisija gasova sa efektom staklene bašte i da je zagađenje vazduha kome doprinosi tek deseti deo onoga koje stvara korišćenje uglja za dobijanje električne energije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...