Premijer ojl izlazi na tržište pod novim imenom

Autor:   BM

Britanska naftna kompanija Premijer ojl, jedan od najstarijih proizvođača ”crnog zlata”, u aprilu će početi da posluje pod imenom Harbor enerdži. Povod je spajanje sa kompanijom Krisoar, vodećom britanskom firmom u naftno-gasnim poslovima na Severnom moru, koja ga je preuzela plativši 1,23 milijarde dolara. S obzirom na predviđanja da će se cena nafte do kraja godine popeti na 70 dolara po barelu, ocenjuje se da ovakav poslovni potez dolazi u pravom trenutku. (Premijer ojl je osnovan 1934. godine, a osim u Britaniji prisutan je u Africi, Aziji i Meksiku. Foto: PremierOil)

Posle preuzimanja, za koje se očekuje da će biti formalno završeno do kraja marta, jedna od najstarijih naftnih kompanija na svetu, britanski Premijer Ojl (Premier Oil), će početi da posluje pod novim imenom, Harbor enerdži (Harbour Energy Plc.) od 1. aprila.

Na ovaj način, dugovanja kompanije nastala tokom prošle godine, a u pitanju je iznos koji se meri milijardama dolara, biće isplaćena ili otkazana u prvom kvartalu ove godine, prenosi Blumberg. Očekuje se da će nova kompanija biti u dobroj poziciji da odgovori na očekivani oporavak tražnje za naftom i da privuče pažnju investitora.

Inače, britanski Premijer ojl je jedna od najstarijih naftnih kompanija na svetu, osnovan 1934. godine, a osim na domaćem terenu prisutna je u Africi, Aziji i Meksiku.

Premijer ojl izlazi na tržište pod novim imenom
Spajanje kompanija Premijer oil i Krisaor je iznenadilo javnost, kao i najava aktivnosti već tokom prvog kvartala 2021. godine. (Izvor: PremierOil)

Krisoar (Chrysaor), kompanija za istraživanje nafte, a posle niza akvizicija i vodeći ostrvski nezavisni proizvođač nafte i gasa na Severnom moru, dobio je dozvolu za preuzimanje Premijer ojl-a sredinom januara prošle godine, za iznos od 1,23 milijarde dolara. Prema pisanju portala Ojlprajs, spajanje dve kompanije je iznenadilo javnost, kao i najava novog početka trgovine u prvom kvartalu 2021. godine.

Izdavanje licence Premijer ojlu i Krisaoru za delovanje na teritoriji Ujedinjenog kraljevstva posle integrisanja, odobrile su britanska Agencija za naftu i gas (OGA) i meksička Komisija za zaštitu konkurencije.

Krisaor je spajanjem stekao 77 odsto udela u novoj kompaniji, dok 23 odsto drži Harbor enerdži, investiciona podružnica za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa energetske grupacije EIG Global enerdži partners (EIG Global Energy Partners), sa sedištem u Hjustonu.

Kupovinom imovine britanskog giganta Rojal dač šela (Royal Dutch Shell), početkom 2017. godine na Severnom moru, u vrednosti od 3,8 milijarde dolara, kao i nekoliko drugih kompanija, Krisaor je postao najveći nezavisni operater nafte i gasa na ovom području.

Tokom 2020, kompanija je u proseku ostvarivala proizvodnju od 200.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, a računica je bila da će se zahvaljujući preuzimanju Premijer ojla proizvodnja povećati za još 70.000 barela.

Harbor enerdži se pojavljuje u trenutku koji je izuzetno povoljan za naftnu industriju, budući da se predviđa da će do kraja 2021. cena nafte dostići 70 dolara po barelu.

Premijer ojl izlazi na tržište pod novim imenom
Harbor enerdži se pojavljuje u izuzetno povoljnom trenutku za naftnu industriju, jer se predviđa rast cene nafte na 70 dolara po barelu do kraja 2021. (Izvor: PremierOil)

Proizvodnja nafte u Severnom moru

Krisaor je, inače, kao i mnogi u ovoj industriji, teško pogođen padom potražnje za naftom prouzrokovanim pandemijom korona virusa. Bušenja otkazana 2020. planiraju se tokom ove godine, s tim da britanski analitičari procenjuju da će u maju biti izgubljene čitave tri nedelje, zbog poslova na sanaciji glavnog ostrvskog  naftovoda.

S obzirom na to da se sedam Krisaorovih polja oslanja na taj naftovod u Severnom moru, takozvani Fortis, ovi radovi će uticati na nivo njegove proizvodnje. Ipak, rast do koga bi trebalo da dođe zbog spajanja sa Premijer ojlom treba da pomogne kompaniji da upravlja gubicima.

Krisaor je 2020. napravio planove za različite modifikacije postrojenja i izradu bušotina na svojim naftnim poljima, uključujući i jednu podmorsku, oko koje namerava da se angažuje ove godine.

Međutim, ova britanska kompanija nije i jedina koja je okrenuta proizvodnji nafte u Severnom moru.

U drugoj polovini januara američka multinacionalna korporacija Ekson mobil (Exxon Mobil) saopštila je da svoju neoperativnu imovinu u severnomorskim vodama prodaje fondu HajtekVižn (HitecVision), sa sedištem u Norveškoj, za više od milijardu dolara. Prognozira se da će taj fond sada udvostručiti svoju proizvodnju ekvivalenta nafte, podižući je na 70.000 barela dnevno.

Premijer ojl izlazi na tržište pod novim imenom
Krisoar je u 2020. u proseku ostvarivao proizvodnju od 200.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, a preuzimanjem Premijer ojl-a očekuje se rast za još 70.000 barela. (Izvor: Crysoar)

Uprkos pozivima energetskim kompanijama da postepeno smanjuju ekspoloataciju nafte u Severnom moru, zemlje iz ovog regiona, sledeći primer Norveške, i dalje ostaju glavni proizvođači “crnog zlata“.

Vrednost prodaje nafte iz Severnog mora je 2018. u funtama iznosila 24,8 milijarde, uz godišnji porast od 30,1 odsto. Naftna industrija u ovom delu sveta obezbeđuje posao za oko 269.000 ljudi.

Ocenjuje se da je u britanskom naftnom sektoru tokom 2020. godine pod znak pitanja stavilo 30.000 radnih mesta zbog ozbiljnih rezova uzrokovanih pandemijom i smanjenom potražnjom za naftom. Planovi poput onih koje imaju Harbor enerdži i pomenuti norveški fond pružaju nadu da će se region izboriti sa ekonomskim problemima i nezaposlenošću kao mogućom posledicom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...