Novatek obezbedio dugoročni ugovor sa Kinom

Autor:   M.Ž.

Najveći ruski proizvođač prirodnog gasa u privatnom vlasništvu Novatek objavio je da je njegova podružnica Novatek Gas & Power za saradnju sa Azijom, potpisala dugoročni Ugovor o prodaji tečnog prirodnog gasa (LNG) sa kineskom Šenerdži grupom za isporuke gasa proizvedenog u okviru projekta “Arktik LNG 2”. Početak rada prvog LNG postrojenja očekuje se u 2023. godini, dok se operativnost projekta u punom kapacitetu najavljuje za 2026. godinu. (Foto: Rojters)

Sporazum koji su potpisali ruski Novatek i kineska kompanija Šenerdži predviđa kumulativno snabdevanje kineskog tržišta sa više od tri miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) u periodu od 15 godina.

„Naša komercijalna strategija u pogledu tečnog prirodnog gasa predviđa diversifikaciju baze klijenata i krajnjih potrošača u brzorastućem azijsko-pacifičkom regionu, a količine LNG-a proizvedene u okviru našeg ‘Arktik LNG 2’ projekta su osnov za ispunjenje našeg dugoročnog cilja da pružimo pristupačne, sigurne i održive koliičine tečnog prirodnog gasa tokom narednih decenija“, rekao je Leonid Miheljson, izvršni direktor kompanije Novatek.

Novatek
Sporazum ruskog Novateka i kineske kompanije Šenerdži predviđa snabdevanje kineskog tržišta sa više od tri miliona tona tečnog prirodnog gasa tokom 15 godina. (Izvor: shipingherald.com)

Kinesko tržište u fokusu

Vlasnik ruskog Novateka Leonid Miheljson je naglasio da je kinesko tržište jedna od ključnih regija i u marketinškoj strategiji kompanije, a cilj je da se dodatno povećaju isporuke tečnog prirodnog gasa Kini.

Prema navodima ruske kompanije, projekat “Arktik LNG 2” predviđa izgradnju tri postrojenja za ukapljavanje tečnog prirodnog gasa, a svaki od njih će moći da obezbedi po 6,6 miliona tona LNG-a godišnje, uz kumulativni kapacitet proizvodnje gasnog kondenzata od 1,6 miliona tona godišnje.

Početak rada prvog LNG postrojenja predviđeno je za 2023. godinu, dok će postrojenja dva i tri biti u funkciji 2024. odnosno 2026. godine. Kapitalne izdatke za pokretanje projekta u punom obimu Novatek je procenio na 21,3 milijarde američkih dolara.

Novatek navodi da se u okviru projekta “Arktik LNG 2” primenjuje inovativni koncept gradnje za smanjenje ukupnih kapitalnih troškova i minimiziranje njegovog uticaja na životnu sredinu u arktičkoj zoni Rusije.

Inače, ruska kompanija Novatek je vlasnik 60 odsto ovog projekta. Istovremeno, francuski Total, kineski CNPC i Kineska nacionalna ofšor naftna korporacija (CNOOC) imaju po 10 odsto udela, kao i japanski konzorcijum koji čine kompanije Mitsui & Co. i Jogmec.

Novatek - Leonid Miheljson
Vlasnik ruskog Novateka Leonid Miheljson je naglasio da je kinesko tržište jedna od ključnih regija u strategiji kompanije. (Izvor: russiabusinesstoday.com)

Do kraja decenije četiri LNG projekta u funkciji

Ruski Novatek je prva kompanija na svetu koja je izgradila terminale za tečlni prirodni gas severno od polarnog kruga. Preuzela je korišćenje gasnih polja severozapadnog sibriskog poluostrva Jamal, kao i poluostrva Gidan. Oba ova poluostrva zalaze u Karsko more na visini delte reke Ob.

Novatek je postao jedan od najvećih ruskih proizvođača tečnog prirodnog gasa (LNG) krajem 2017. godine kada pustio u rad prvu proizvodnu liniju u fabrici za preradu prirodnog tečnog gasa „Jamal LNG“, a sada radi na otvaranju novog postrojenja u regionu, poznatom kao “Arktik LNG 2”.

Plan kompanije je da do kraja decenije ima četiri projekta u funkciji na poluostrvima Jamal i Gidan. Sve ukupno, reč je o projektima “Ob LNG”, “Arktik LNG 2”, “Arktik LNG 3” i “Arktik 1”.

Takođe se najavljue godišnji kapacitet isporuka od 80 miliona tona LNG-a do 2030. godine.

Novatek
Izgradnja projekta “Arktik LNG 2”, na poluostrvu Gidan, uz Karsko more, počela je 2018. godine. Preko puta je “Jamal LNG” otvoren godinu dana ranije. (Izvor: highnorthnews.com)

Radovi teku po planu

Krajem novembra prošle godine Novatek je objavio da napreduje sa izgradnjom svog drugog arktičkog projekta za izvoz tečnog prirodnog gasa uprkos pandemiji koronavirusa.

Prema podacima ruske kompanije, do kraja prošle godine je realizovano 32 odsto projekta “Arktik LNG 2”, dok je izgradnja prvog, od ukupno tri planirana postrojenja, napredovala na 46 odsto.

Ukupni godišnji kapacitet sva tri postrojenja je 19,8 miliona tona.

Postrojenje “LNG Arktik 2” koristiće prirodni gas iz obližnjeg polja Utrenje. Objavljeno je takođe da brodogradilišta za proizvodnju modula rade punim kapacitetom, kao i to da je na polju Utrenje već izbušeno 17 bušotina sa tri platforme u pogonu, uz očekivanje da će još dve biti operativne pre kraja 2020. godine. Takođe je izneta procena da će terminal Utrenje biti završen u prvom kvartalu ove godine.

Novatek - Arktik LNG 2
Ukupni godišnji kapacitet sva tri postrojenja projekta “Arktik LNG 2” je 19,8 miliona tona, a prvo postrojenje bi trebalo da bude u funkciji 2023.godine. (Izvor: neftgazru.com)

Da bi isporučila prirodni gas sa svojih arktičkih polja u Evropu i Aziju, kompanija se oslanja na rastuću flotu specijalizovanih LNG tankera. Još jedan ključni blok u strategiji Novateka za izvoz LNG-a biće dva čvorišta za pretovar izvan voda prekrivenih ledom u blizini Murmanska u Rusiji i na poluostrvu Kamčatka na Dalekom Istoku.

Pored toga, Novatek se udružio sa norveškim partnerima za prenos LNG-a na severu Norveške, a aktivnosti su počele sredinom aprila prošle godine.

Prema podacima Novateka, do kraja 2018. godine rezerve polja Utrenje su iznosile 1.138 milijardi kubnih metara prirodnog gasa i 57 miliona tona tečnosti prirodnog gasa (NGL). Prema ruskoj državnoj klasifikaciji, rezerve su 2018. godine iznosile 1.978 milijardi kubnih metara prirodnog gasa i 105 miliona tona tečnosti.

Do kraja prošle godine, učesnici u projektu “Arktik LNG 2” su investirali više od 7,5 milijardi dolara.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...