Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska važna za ceo region

Autor:   BM

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u poseti je Bugarskoj. Sa premijerom te zemlje Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom razgovarala je o saradnji dve države u oblasti energetike i izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. Najavljen je i zajednički angažman na novom gasnom interkonektoru između Niša i Dimitrovgrada. (Javni poziv za izbor izvođača na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekuje se da bude raspisan naredne sedmice. Foto: Pixabay)

Tokom razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je otvorila niz tema od značaja u oblasti energetike. Ključna je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

"Za nas je diverzifikacija puteva od ogromnog značaja i sve čestitke za Balkanski tok i za brzinu kojom je sve to urađeno i izgrađeno. Nastavićemo da radimo zajedno i na novoj gasnoj interkonekciji između Niša i Dimitrovgrada“, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska važna za ceo region
Diverifikacija gasnih linija za Srbiju znači diverzifikaciju snabdevača i nove mogućnosti, pored bolje cene i boljeg povezivanja celog regiona. (Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Mihajlović je istakla da to za Srbiju znači diverzifikaciju snabdevača i mnogo novih mogućnosti, pored bolje cene i boljeg povezivanja celog regiona.

Borisov je ukazao na to da Srbija i Bugarska mnogo toga grade zajedno i da nikada nisu imale tako bliske odnose, te da će nastaviti da čuvaju prijateljstvo i da i dalje rade zajedno, navedeno je u saopštenju.

Tender za izvođača radova sledeće nedelje

Javni poziv za izbor izvođača na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekuje se da bude raspisan naredne sedmice, nakon što su dobijena sva odobrenja nadležnih evropskih institucija, uključujući i Evropsku investicionu banku, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska važna za ceo region
Planirano je da radovi na izgradnji gasne interkonekcije počnu tokom 2021. godine, a da gasovod bude operativan u 2023. godini. (Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Za projekat izgradnje gasovoda Niš-Dimitrovgrad, kako se podseća, u toku je izbor nadzora na projektu, za koji je javni poziv raspisan 11. januara 2021. godine.

Planirano je da radovi na izgradnji gasne interkonekcije, koja će omogućiti diverzifikaciju pravaca i diverzifikaciju snabdevača, počnu tokom 2021. godine, a da gasovod bude operativan u 2023. godini.

Ukupna dužina interkonekcije Srbija-Bugarska na teritoriji Srbije je 109 kilometara, a planirani kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi metara kubnih.

Procenjena vrednost investicije iznosi 85,5 miliona evra, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU i zajma Evropske investicione banke, dok preostala sredstva obezbeđuju Srbija i JP „Srbijagas“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...