Transgas raskinuo ugovor sa Gaspromom o isporukama gasa EU

Autor:   BM

Rumunski operater sistema za prenos gasa Transgas i najveći svetski isporučilac gasa, ruski Gasprom, postigli su dogovor o raskidu ugovora koji je trebalo da bude na snazi do kraja 2023. godine. Ugovor se odnosi na mogućnost Gasproma da koristi jedan od Transgasovih cevovoda za slanje gasa u zemlje Zapadne Evrope. (Sporazum o raskidu ugovora sa ruskim Gaspromom stvara neophodne uslove za zaključivanje novog sporazuma sa Evropskom unijom. Foto: thediplomat.ro)

Sporazum o raskidu ugovora potpisan je u ponedeljak nakon intenzivnih pregovora između Evropske komisije (DG-ENER), Transgasa i Gasprom Eksporta, u vezi sa prenosom gasa kroz tranzitni cevovod T3 na teritoriji Rumunije do trećih zemalja, navodi se u saopštenju rumunske kompanije.

„Nacionalna kompanija za prenos gasa Transgas obaveštava da je, u svrhu primene evropskih propisa o gasovodima T2 i T3 sa susednim operaterima prenosnog sistema, a na osnovu sporazuma o međusobnom povezivanju u vezi sa ulaznim i izlaznim tačkama takvih gasovoda, nasleđeni ugovor za prenos gasa kroz tranzitni gasovod T3 na teritoriji Rumunije do trećih zemalja, zaključen sa Gasprom Eksport-om (GPE) a važio do kraja 2023. godine, raskinut uz obostranu saglasnost ugovornih strana“, saopštava Transgas.

Transgas
Na osnovu primene evropskih propisa, zapadnoevropske zemlje bi od 2024. godine treba da dobiju slobodan pristup rezervisanju gasnih kapaciteta, dok Transgas istovremeno obezbeđuje zaštitu svojih finansijskih interesa koji proističu iz sada raskinutog ugovora sa Gasporomom o prenosu gasa kroz tranzitni gasovod T3. (Izvor: Transgas)

Sporazum o raskidu ugovora sa ruskim Gaspromom stvara neophodne uslove za zaključivanje novog sporazuma sa Evropskom unijom o korišćenju prenosnih gasovoda T2 i T3, koji treba da obezbedi da rumunski Transgas od 2024. godine počne da primenjuje evropske propise koji se odnose na pomenute gasne linije. To znači da će zapadnoevropske zemlje imati slobodan pristup rezervisanju gasnih kapaciteta,  dok će rumunska kompanija moći da obezbedi optimalnu zaštitu svojih finansijskih interesa koji proističu iz sada raskinutog ugovora sa Gasporomom o prenosu gasa kroz tranzitni gasovod T3.

„Intenzivni pregovori između Evropske komisije (DG-ENER), Transgasa i Gazprom Eksporta (GPE) rezultirali su sporazumom o raskidu naslednog ugovora između Transgasa i Gasprom Eksporta, koji se odnosi na prenos gasa kroz tranzitni gasovod T3 na teritoriji Rumunija trećim zemljama“, napisao je Transgas u noti namenjenoj investitorima.

Sporazum predviđa i da će Transgas nastaviti da obezbeđuje prihode kroz preostale iznose za transfer gasa čija se naplata tek očekuje, a predmet su raskinutog ugovora sa ruskim Gaspromom. Navodi se takođe da se otvara prostor za veću upotrebu rumunske infrastrukture za prenos gasa.

Inače, prema podacima ruskog Gasproma, od 31. decembra 2019. godine do danas, na osnovu ugovora sa Transgasom, Rumuniji je isporučeno preko 131,82 milijarde kubnih metara (bcm) gasa, uključujući 994 miliona kubnih metara gasa (mcm) u 2019. godini.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...