Rosnjeft i BP zajedno u energetskoj tranziciji

Autor:   BM

Vodeće nafne kompanije, ruski Rosnjeft i britanski BP potpisali su sporazum o strateškoj saradnji na zajedničkim projektima energetske tranzicije, uključujući tehnologije sa niskim udelom ugljenika i vodonik, jer obe kompanije prolaze kroz promene u svojim dugoročnim strategijama sa ciljem razvoja obnovljive energije i smanjenja štetnih emisija. (foto: Strateška saradnja se odnosi na istraživanje, proizvodnju i preradu, uključujući najavljen razvoj naprednih goriva. teknoblog.ru)

Na osnovu dugogodišnjeg partnerstva, a uzimajući u obzir promene koje oblikuju globalnu energetsku tranziciju radi isporuke više energije sa manje emisija ugljen-dioksida, ruska naftna kompanija Rosnjeft i britanski BP su se složili da sarađuju u identifikovanju i razvoju novih rešenja i programa sa niskim udelom ugljenika koji će podržati zajedničke ciljeve održivosti kompanija, rečeno je danas u zajedničkom saopštenju za medije, prenosi magazin Enerdži Industri Rivju (Energy Industry Rewiew).

Rosnjeft i BP zajedno u energetskoj tranziciji
Dugogodišnje partnerstvo potvrđeno i novim sporazumom, treba da pomogne BP-u i Rosnjeftu da isporuče više energije sa manje ugljenika kroz nove "čiste" tehnologije, kao i da smanje emisije metana i uvećaju energetsku efikasnost.(Izvor: aa.com.tr)

Plan Rosnjefta za smanjenje štetnih emisija

Rosnjeft je prva kompanija u Rusiji koja je pripremila sveobuhvatni plan za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Kompanija je u decembru prošle godine predstavila program razvoja do 2035. godine, koji će sprečiti emisije od 20 miliona tona štetnih emisija i pomoći u postizanju klimatske neutralnosti, u istom vremenskom periodu kao i britanska naftna kompanija.

Ruski naftni gigant takođe planira smanjenje intenziteta direktnih i indirektnih emisija u proizvodnji nafte i gasa za 30 odsto i emitovanje metana ispod 0,25 odsto.

Rosnjeft je pre više od deset godina pristupio Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija, kao najveće inicijative koja se bavi održivim razvojem.

Ruska kompanija već razmatra proizvodnju zelenijih i čistijih goriva, poput vodonika, biodizela i održivog vazduhoplovnog goriva.

Rosnjeft
Rosnjeft je prva kompanija u Rusiji koja je pripremila sveobuhvatni plan za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. (Izvor: maritimeheral.com)

Energetska tranzicija BP-a

Ambicija britanskog BP-a je da postane kompanija sa nultom emisijom štetnih gasova do 2050. godine.

Zelena strategija BP-a predviđa da u roku od 10 godina kompanija smanji proizvodnju ugljovodonika do 40 odsto.

U istom periodu, ova britanska kompanija želi da deset puta poveća ulaganja u projekte sa niskim udelom ugljenka što znači investiranje od 5 milijardi dolara godišnje.

Takođe, plan je da se poveća proizvodnja obnovljivih izvora energije sa aktuelnih 3,3 na 50 gigavata do 2030. što je dvadeset puta više nego 2019. godine, dok se istovremeno smanjuje proizvodnja nafte kako bi se snizile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

BP
Ambicija britanskog BP-a je da postane kompanija sa nultom emisijom štetnih gasova do 2050. godine. (Izvor: enviromentalleader.com)

Sporazum kao formalizacija saradnje

U tom smislu, sporazum Rosnjefta i BP-a formalizuje ključne elemente njihove saradnje na održivosti i radu na identifikovanju aktivnost koje vode smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Cilj novog sporazuma, kako je saopšteno, je da pomogne BP-u i Rosnjeftu da isporuče više energije sa manje ugljenika kroz nove "čiste" tehnologije, kao i da smanje emisije metana i uvećaju energetsku efikasnost.

„Već dugi niz godina partneri smo sa Rosnjeftom i puno učimo jedni od drugih. To je važno i verujem da ovaj sporazum može biti značajan katalizator napretka“, rekao je izvršni direktor britanskog BP-a, Bernard Luni.

Rosnjeft i BP takođe će zajednički proceniti nove projekte koji predviđaju upotrebu obnovljivih izvora, mogućnosti za hvatanje, korišćenje i skladištenje ugljen-dioksida, kao i razvoj vodonika.

„Zajednički napori naše dve kompanije, kao svetskih lidera u energetskoj industriji ... takođe će pružiti značajan doprinos prevazilaženju izazova sa kojima se industrija i društvo suočavaju u klimatskim akcijama i zadovoljenju rastuće potražnje za energetskim resursima u globalnoj ekonomiji“, ocenio je u izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Strateška saradnja obuhvatiće se ne samo istraživanje i proizvodnju, već i preradu, uključujući najavljen razvoj naprednih goriva.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...