Gasprom najavljuje nove projekte u Srbiji

Autor:   BM

Termoelektrana-toplana (TE-TO) u Pančevu, snage od skoro 200 megavata bi trebalo da počne sa radom do polovine ove godine, ali se razmatraju još tri slična projekta, rekao je u intervjuu za moskovski dnevnik Komersant Denis Fjodorov, generalni direktor Gasprom Energoholdinga. Ruska kompanija u Srbiji radi i na razvoju projekta vetroelektrane od 2018. godine, a partner za ovaj projekat bi mogla da bude danska kompanija Vestas, svetski lider u proizvodnji vetroturbina. (foto: Prvi čovek Gasprom Energoholdinga kaže da je projekete usporila pandemija, Gasprom)

U intervjuu za moskovski Komersant Denis Fjodorov, generalni direktor Gasprom Energoholdinga je rekao da pored Termoelektrane-toplane (TE-TO) u Pančevu, snage 196 megavata, ruska kompanija razmatra još tri takva projekta sličnog kapaciteta u Srbiji.

Prvi čovek Gasprom Energoholdinga je takođe otkrio da se sa danskom kompanijom Vestas, svetskim liderom u proizvodnji vetroturbina, razmatra saradnja na potencijalnim projektima van Rusije, pre svega u Srbiji.

“Dobar potencijal vidimo u projektu vetrenjače snage oko 200 megavata”, rekao je Fjodorov i dodao da je u pitanju tema koju je potrebno razmotriti sa srpskim kolegama.

Kako je naveo, Gasprom Energoholding od 2018. godine radi na projektu vetroparka, ali zbog ograničenja koja je donela pandemija korona virusa, napredak nije u skladu sa planiranom dinamikom.

vetropark
Gasprom Energoholding od 2018. godine radi na projektu vetroparka u Srbiji i sa danskom kompanijom Vestas razmatra mogućnost zajedničkog angažmana na realizaciji projekta. (Izvor: Pixabay)

Produženje rokova za završetak termoelektrane-toplane (TE-TO) u Pančevu je takođe posledica pandemije, odnosno ograničenja do kojih je u Srbiji i u Kini tim povodom došlo.

“Međutim, kompanija čini sve da TE-TO Pančevo bude na mreži do sredine godine”, naglasio je Fjodorov.

Prema ranijim najavama, elektrana na kojoj je izvođač radova kineska kompanija Šangaj elektrik grup (Shanghai Electric Group) je trebalo da započne proizvodnju do kraja prošle godine.

geh-serbia.rs
Pored Termoelektrane-toplane (TE-TO) u Pančevu, snage od oko 200 megavata, ruska kompanija razmatra još tri projekta sličnog kapaciteta u Srbiji. (Izvor: geh-serbia.rs)

Inače, termoelektrana-toplana u Pančevu je investicija vredna 180 miliona evra, a izgradnja je počela u martu 2019. godine.

Kada počne sa radom električnom i toplotnom energijom iz gasa će snabdevati Rafineriju nafte Pančevo, kojom upravlja Naftna industrija Srbije (NIS), ali će se deo energije isporučivati i na tržište. Gasprom je vlasnik 51 odsto NIS-a, dok Vlada Srbije kontroliše preostali udeo u kompaniji.

NIS će biti suvlasnik termoelektrane-toplane u Pančevu, sa udelom od 49 odsto u odnosu na većinskih 51 odsto Gasprom Energoholdinga.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...